Preskočite na glavni sadržaj

Valpovački vlastelini Prandau-Normann - predstavljanje mrežne stranice i virtualnog kataloga

Državni arhiv u Osijeku najavljuje predstavljanje mrežne stranice i interaktivnog virtualnog kataloga izložbe Valpovački vlastelini Prandau-Normann. Predstavljanje projekta održat će se u utorak, 17. prosinca 2019., u 12 sati, u Državnom arhivu u Osijeku.
vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Državni arhiv u Osijeku, K. Firingera 1, dvorana s južne strane

'Zajednički projekt monumentalne izložbe Valpovački vlastelini Prandau-Normann u realizaciji četiriju baštinskih ustanova, Muzeja likovnih umjetnosti, Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije i Muzeja Valpovštine, koje su za uspješnu suradnju u ostvarenju projekta ovjenčane i godišnjim nagradama Osječko-baranjske županije i Hrvatskog muzejskog društva, dobiva i svoju virtualnu inačicu. Radi se o nastavku prezentacije baštine pohranjene u brojnim zbirkama tih ustanova, koja je 2018. godine kroz analognu izložbu i tiskani katalog obuhvatila tematske cjeline: Valpovački vlastelini Prandau-Normann; Arhivska baština; Bibliofili, kolekcionari i donatori; Likovna baština; Svakodnevni život.

Dvojezična (hrvatski/engleski) mrežna stranica i interaktivni virtualni katalog izložbe, s otvorenim mogućnostima za daljnju digitalizaciju i objavu predmeta i zapisa povezanih s valpovačkim vlastelinima (umjetničkih, arhivskih, numizmatičkih, kulturno-povijesnih, knjižničnih i glazbenih), tako postaje trajno rastući baštinski resurs u digitalnom okruženju.

Metapodaci i digitalne reprezentacije građe iz svih suradničkih ustanova agregirani su na zajedničkoj platformi i dostupni u okviru interaktivnog mrežnog kataloga. Građa se ujedno predstavlja i kroz različite mehanizme interaktivne i multimedijalne prezentacije. Platforma omogućava daljnje dodavanja novih predmeta i zapisa iz suradničkih ustanova i/ili drugih ustanova iz Hrvatske i inozemstva te stvaranje poveznica prema drugim objavljenim stručnim i znanstvenim radovima i istraživanjima vezanim uz valpovačke vlasteline.

Virtualna inačica ove izložbe i kataloga uklapa se u mozaik hrvatskih nastojanja oko digitalizacije i mrežne dostupnosti baštine u okviru programa poticanih od Ministarstva kulture i drugih izvora financiranja od lokalne, preko nacionalne do europske razine.' (dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj DAOS)