" />
nagrada

Dodjela nagrade 'Milovan Gavazzi' uglednim hrvatskim znanstvenicima i muzealcima


vrijeme: 01.12.2017. 12 h
mjesto: Zagreb; Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14

Hrvatsko etnološko društvo (HED) od 2003. godine dodjeljuje Godišnju nagradu i Nagradu za životno djelo 'Milovan Gavazzi' za iznimna ostvarenja u promicanju etnološke struke. Nagrada nosi ime po hrvatskom etnologu svjetskoga ugleda Milovanu Gavazziju (Gospić, 18. ožujka 1895. – Zagreb, 20. siječnja 1992.), a bit će uručena dobitnicima na tradicionalnom božićnom domjenku u petak, 1. prosinca, u 12 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Odluku o nagradama „Milovan Gavazzi“ za 2016. godinu donio je Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva na sjednici održanoj 13. studenoga 2017. godine.
 

Nagrade „Milovan Gavazziˮ za životno djelo dobile su:


Dragica Šuvak, prof. za iznimna postignuća na području etnološke muzeologije te doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke.


Dr.sc. Milana Černelić za iznimna postignuća na području znanstvenog i nastavnog rada, te doprinos ugledu etnološke i kulturnoantropološke struke.


Godišnju nagradu  „Milovan Gavazziˮ za 2016. godinu dobili su:


Dr.sc. Reana Senjković, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, nagrađena je za znanstvenu monografiju Svaki dan pobjeda: kultura omladinskih radnih akcija, Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku – Srednja Europa, 2016.


Dr.sc. Mojca Piškor i dr.sc. Joško Ćaleta za projekt „Harmonija disonance“ u kategoriji zaštita kulturne baštine.


Godišnja nagrada „Milovan Gavazziˮ u kategoriji studentski rad u 2016. godini dodijeljena je:

Tomislavu Augustinčiću

Marinu Mihalju

Gorani Ražnatović

Nikolini Vuković


za terenska istraživanja Šokaca u Bačkoj, rezultate kojih su predstavili na  znanstvenom kolokviju u Vajskoj (Tomislav Augustinčić i Gorana Ražnatović) i u Bačkom Monoštoru (Marino Mihalj i Nikolina Vuković), te oblikovane rezultate objavili u Godišnjaku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici za 2016. godinu.


Posebno priznanje Hrvatskog etnološkog društva -  dr. sc. Marijana Belaj, izv. profesorica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
 

(R.P.B., 30.11.2017)