Preskočite na glavni sadržaj

'Miona, daj šuti!' - promocija knjige i izložba

U petak, 10. siječnja, u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Naklada Semafora predstavlja slikovnicu 'Miona, daj šuti!' Silvije Šesto, uz izložbu fotografija i ilustracija Mione, autora Ane Šesto i Borisa Kuglera.
vrijeme: 10.01.2020. 18 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: https://www.facebook.com/semafora/
 

Bez obzira na naslovnu šutnju, na promociji će nekoliko riječi progovoriti Silvija Šesto, autorica teksta, Ana Šesto, autorica fotki, i Boris Kugler, autor ilustracija, a iz slikovnice će čitati „Vera među knjigama“, knjižničarka Davorka Semenić Premec i autorica.

 

Uz slikovnicu Miona, daj šuti! promovirat će i kalendar, te tradicionalnu slikovničarsku pratnju u obliku straničnika, blokića, uz nagradnu igru.

 

O Mioni:

 

Priča „Miona, daj šuti!“ počinje na Zrinjevcu u trenutku kad majka, nakon što se preko volje poigrala s djetetom, sretne prijateljicu i izgovori ono poznato „daj šuti“, bez obzira na to što joj je  dijete trebalo reći nešto doista važno. Ta zar dijete ikad govori nešto nevažno?

 

Tu se pokreće odisejica koja prati život majke i djevojčice te cijele obitelji s uključenim sustavom ignoriranja najmlađih. Jer djeca nisu samo privjesak, a tako često biva, s djecom ne razgovaramo, ne odgovaramo im na pitanja niti ih im postavljamo.

 

Što bi bilo da je majka toga dana posvetila nekoliko sekundi svome djetetu? Priča bi krenula u sasvim drugom smjeru, ali autorica karikiranjem izoštrava pogubnost ignoriranja najvažnijeg: komunikacije. Živimo u svijetu pametnih telefona, a zapravo smo često gluhi jedni prema drugima, osobito prema najmlađima kojima prečesto nudimo materijalno u zamjenu za duhovno, a tu zamjene nema.

 

Kroz grad djevojčicu Mionu prati golub Išišar, koji joj „nadoknađuje“ mamu.