Preskočite na glavni sadržaj

Živa Voda ozvučuje kultnu 'Stranicu ludila' Teinosuke Kinugase na Kratkom utorku

Nova 'kratkoutorkaška' godina u kinu Tuškanac u Zagrebu započet će 21. siječnja, u 21 sat, posebnom poslasticom - projekcijom kultnog japanskog nadrealističkog nijemog horora iz 1926. 'Stranica ludila' (u originalu Kurutta Ippēji, ili na engleskom A Page of Madness) Teinosuke Kinugase, uz komponiranu živu pratnju glazbenog kolektiva Živa Voda, koji predstavlja svojevrsnu reprezentaciju nove zagrebačke jazz scene, predvođenu Makom Murtićem.
vrijeme: 21.01.2020. 21 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac1
url: https://www.facebook.com/kratkiutorak/
Stranica ludila smatra se jednim od prvih avangardnih dugometražnih filmova ikad snimljenih, no čak 45 godina nakon premijere to djelo je bilo potpuno nepoznato, budući da se poslije prvotnog neuspjeha kod publike smatralo izgubljenim. Sam redatelj Kinugasa pronašao je 1971. zaboravljenu kopiju filma u šupi u svom vrtu, skratio ga za trećinu njegovog originalnog trajanja, ponovo pustio u kina i izazvao senzaciju. Film je proglašen remek-djelom i otad se redovito prikazuje diljem svijeta, uz različite glazbene pratnje.

 

Kinugasa (rođen 1896.) je počeo svoju karijeru kao glumac specijaliziran za ženske uloge (onnagata), radeći za slavni studio Nikkatsu. Kad se u ranim dvadesetim godinama prošlog stoljeća glumački zanat u Japanu otvorio i za žene, prešao je u režisere. Nakon nekoliko najamnih poslova za studio Shochiku pokreće svoju nezavisnu produkciju Kinugasa Motion Picture League, u okviru koje kreće u snimanje prvog japanskog filma čiji je cilj bio uzdizanje filma na razinu drugih umjetnosti, tj. njegovo distanciranje od zabave za masovnu publiku. Stranica ludila zamišljena je u kolaboraciji s avangardnom umjetničkom grupom Shinkankakuha poznatijom kao Škola nove percepcije, čiji je jedan od članova bio i kasniji književni nobelovac Yasunari Kawabata. Upravo on je s još nekoliko članova grupe napisao scenarij za film čija je osnovna zamisao bila 'pobuniti se protiv naturalizma stvarajući najnadrealističkiji i najstravičniji niz prizora koji možemo smisliti'. Ideja je također bila vizualno prikazati nevidljivo - ono što se događa u ljudskom umu.

 

Iz tog razloga radnja filma smještena je u ludnicu koja se nalazi izvan grada. Glavni lik Stranice ludila je domar koji se zaposlio u toj instituciji jer je u nju zatvorena njegova supruga nakon pokušaja čedomorstva. Nagrizan krivnjom za njeno stanje, potajice se brine za nju. Uskoro se u ludnici pojavljuje i njihova kćer koja se želi oženiti za mladića koji nije upoznat s poviješću mentalnih problema u njenoj obitelji, što mu sigurno ne bi bilo po volji. Zbog nekih događanja u ludnici uskoro će i domar posumnjati u svoj razum, a san će se gotovo potpuno ispreplesti s javom.

 

Film će pratiti zagrebački glazbeni kolektiv Živa Voda. Živa Voda započela je kao koncept suradnje glazbenika s, u zadnje dvije godine bujajuće nove zagrebačke jazz scene, koju je inicirao saksofonist i kompozitor Mak Murtić. Ovaj put Živu Vodu činiti će: Maja Rivić (Mimika Orchestra, Milk, Maja Rivić Septet) - vokal, Hrvoje Nikšić (Psychedelic Cinema Orchestra, ex-Šumovi protiv valova, ex-Tena Novak) - klavijature, elektronika, Mak Murtić (Mimika Orchestra, Truth # Tribe, Antenat) - flauta, saksofon, bambus flauta, ocarina, Nika Bauman (Ensemble Illyrica, The Synestetic Project) - flauta, blok flauta, Luka Čapeta (Truth # Tribe, Milk, Duetto Chapetlewsky) - el.gitara, Josip Šustić (Mimika Orchestra) - el.gitara, kineska harfa, el.bas, Nenad Kovačić (Antenat, Afion, Mimika Orchestra, Truth # Tribe) - perkusije.

 

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a ulaz je 20 kn. Film traje 71 minutu, bez dijaloga je, a puštam se sa HD digitalne kopije.

 

Sve ostale detalje potražite na ovoj poveznici.

 

Izvor: HAVC