Preskočite na glavni sadržaj

Premijera mjuzikla 'Bambina' na Valentinovo u splitskom HNK-u

Mjuzikl "Bambina" Ane Tonković Dolenčić, Nene Belana i Olje Dešića premijerno će biti izveden na Valentinovo, 14. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, najavljeno je u utorak u škveru, na najvećem jedrenjaku na svijetu Flying Clipperu​.
vrijeme: 14.02.2020.
mjesto: HNK Split
url: https://www.hnk-split.hr/

Ekipa mjuzikla najavila je predstavu "kulturnim incidentom" na palubi jedrenjaka koji može primiti 450 ljudi te izvela dijelove mjuzikla koji režira Krešimir Dolenčić.

Izvedbom će dirigirati Jure Bučević, suradnica redatelja i koreografkinja je Jelena Bosančić, scenografkinja Dinka Jeričević, a kostimografkinja Tea Bašić Erceg.

Dolenčić je istaknuo kako se praizvedba mjuzikla dogodila nakon mnogo godina te podsjetio da Hrvatska obiluje sjajnim skladateljima​, pjesmama i divnim ljudima. Priznao je kako mu je to bila želja još od zadnjeg Akvarela, kojemu je sada 12 godina, i da se, kako je rekao, maknemo od dvadesetih-tridesetih godina i međuratnog razdoblja.

​"Želja mi je bila da idemo u neko vrijeme koje je izrodilo fantastičnu glazbu i to su, naravno splitske osamdesete​", rekao je Dolenčić dodavši da je Srećko Šestan peti intendant kojemu je tako nešto ponudio, a on na prvu prihvatio. "Imamo veliki ansambl, orkestar, zboriste, članove opernog ansambla, te originalan Nenin band koji svira u predstavi. Mogu samo reći da mi je prekrasno raditi", dodao je Dolenčić.

​Intendant HNK Split Srećko Šestan​ rekao je da mu je već nakon tri minute bilo jasno da se Dolenčićev projekt predivno uklapa u njegovu koncepciju splitskoga kazališta.

Neno Belan potvrdio je da mu se Dolenčićevim telefonskim pozivom ispunio višedesetljetni san da će imati mjuzikl izrađen na svoju glazbu. Složio se s tvrdnjom da je ekipa na predstavi fantastična te dodao da ga veseli novo iskustvo koje do sada nije imao priliku doživjeti.

"Ana je napisala divan tekst, za Nenu svi znamo da ima genijalne pjesme. Vratit ćemo se svi u to doba o kojem svi pričaju, o kultnim osamdesetima, na jedan spektakularan način. Mislim da ćemo svi sa predstave otići plešući i pjevajući, te s velikim osmjehom na licu jer nam to svima nedostaje", rekla je ravnateljica drame Jelena Bosančić.

Radnja mjuzikla odvija se sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća u splitskom škveru. Tamo se za grčkog brodovlasnika gradi tanker Bambina. Glavnu ulogu ima mladi inženjer koji se susreće s korupcijom, zaljubi se u praktikanticu, nakon čega slijede problemi sa sindikatom, ali i s obitelji.

U mjuziklu igraju Pere Eranović, Ksenija Prohaska, Stipe Radoja, Tea Požgaj, Dora Bogdanović, Andrijana Vicković, Vicko Bilandžić, Silvana Stanić, Giuliano Đanić, Zorana Kačić Čatipović, Tajana Jovanović, Nenad Srdelić, Filip Radoš, Stefan Kokoškov, Tonči Banov, te brojni drugi. (Hina)