Preskočite na glavni sadržaj

Drugo izdanje festivala Tur Fest

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci u utorak je otvoreno drugo izdanje Tur Festa, manifestacije u organizaciji Hrvatsko-turskog društva koja na jednom mjestu okuplja renomirane umjetnike s ciljem da svojim stvaralaštvom doprinesu kreiranju i njegovanju prijateljstva dviju država.
vrijeme: 28.01.2020.
mjesto: Rijeka
url: http://www.htdr.hr/

Nakon prvog festivala, posvećenog gastronomiji i modi, ovogodišnji predstavlja umjetnost i glazbu vezanu uz Tursku.

Tur Fest je počeo otvaranjem izložbe Ebru slikarice Ismete Sedlovski koja stvara svoja djela u orijentalnoj tehnici slikanja na vodi. Sedlovski jedina u Hrvatskoj koristi ovu tehniku. S njom se susrela u Turskoj te se usavršavala pod mentorstvom turskih majstora.

Nakon otvaranja izložbe uslijedio je koncert dvaju grupa, trija Ex Ponto i Mavi kan. Grupa Mavi kan, što u prijevodu znači plava krv, predstavlja glazbeno nasljeđe turskog kulturološkog utjecaja na Balkan.

Kako je istaknuto tijekom otvaranja, Hrvatsko-tursko društvo promiče kulturološke razlike, ali i promovira kulturu dviju zemalja - Hrvatske i Turske.

Društvo djeluje kroz raznolike programe - od predavanja, tribina, promocija knjiga i predstavljanja turskih spisatelja u Hrvatskoj i obrnuto, među kojima se izdvaja prvi prijevod Šegrta Hlapića na turski jezik.

Hrvatsko-tursko društvo ove godine obilježava 25 godina postojanja. (Hina)