Preskočite na glavni sadržaj

Nagrađeni filmovi 13. Gledališta KKZ-a

Tročlani veliki žiri dodijelio je Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2019. godini. Članovi žirija bili su filmska kritičarka Valentina Lisak, pisac, scenarist i filmski autor Ante Zlatko Stolica i Miro Manojlović, montažer, filmski autor i glazbenik te pobjednik prošlogodišnjeg Gledališta.
vrijeme: 10.02.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://kkz.hr/
Nagradu Maksimilijan Paspa dobio je film Grad u koji moram putovati Valentine Lončarić uz sljedeće obrazloženje: 'Zemlja u kojoj živimo imala je kroz svoju povijest različite gospodare - Turke, Austro-Ugare, Talijane, Francuze itd. U svakoj od tih faza ostvarila je značajan prosperitet. Gradile su se ceste, pruge, škole i bolnice. Film Grad u koji moram putovati funkcionira kao vapaj  da se nešto slično opet dogodi – da nas neko bolji i pametniji porobi i pomogne nam. Tu veliku političku priču autorica pripovijeda na sasvim lokalan način. Zavodljivo i duhovito spaja intimu epistolarne forme i satiru. Zaslužen Maksimilijan Paspa.'

 

Ante Zlatko Stolica dodijelio je posebno priznanje filmu Savica popodne Borne Vukovića. 'Prelazak ceste na mjestu gdje to nije dozvoljeno predstavlja rizik, ali jako malen,  jedan od najmanjih koji se u ovom životu mogu poduzeti. Za mnoge ljude to je ujedno i jedini rizik – ovaj je film himna ljudima minimalnog rizika, dakle većini nas.' obrazloženje je nagrade.

 

Valentina Lisak nagradila je posebnim priznanjem film Kopfkino, Martine Lončar uz komentar: 'Duhovitom interakcijom bogatih tekstura, slikarstva, i filmske snimke, autorica nas uvlači u hipnotičku igru slobodne asocijacije iz koje umjetničko djelo izranja kao beskrajno neuhvatljiv i relativan pojam.'

 

Posebno priznanje Mire Manojlovića otišlo je Miji Martinović za film Taste of Space. 'Ovaj film pokazuje da nekad zlato JE sve što sja. U njemu sjaje svemirski brodovi, kristali, metal, staklo, pur pjena i zvjezdana prašina. Uspješnost autorice da iznese adaptirani narativ maketama i apstraktnim oblicima je zadivljujuća. Vizualna estetika i glazba koja je ravnopravni dramaturški element proizlaze jedno iz drugog i neodvojivi su, kao i začin koji je potreban za putovanje kroz vrijeme. Taste of space osjećamo na jeziku.' izjavio je Manojlović.

 

Članovi žirija kritike bili su Višnja Bunata Blagović, Vesna Valić, Mladen Bistrica i Matija Repač. Oni su također nagradili film Grad u koji moram putovati Valentine Lončarić te izjavili: 'Ovaj hibridni film-esej svojom iznimnom vještinom stapanja sviju filmskih rodova osvaja svojom iskrenom, toplom i osobnom pričom koja je istovremeno sukladna s općom društvenom pričom. Slojeviti film na više razina naizgled suprotstavlja, a stvarno predstavlja suživot malog i velikog, intimnog i javnog, unutarnjeg i vanjskog, mašte i realiteta.'

 

Posebno priznanje žirija kritike osvojio je pak film Paspin kut 5 Nevena Dužaneca uz komentar: 'Posebno priznanje dodjeljujemo filmu koji impresionira svojom produkcijskom vještinom i sposobnošću okupljanja velikog broja filmskih talenata, kako iz samog svijeta filma tako i javnog života. Posebno ističemo glumačku minijaturu perspektivne mlade glumice u ulozi turističke vodičice.Napeto iščekujemo sljedeće nastavke!'.

 

Gledalište je otvorio audiovizualni performans Pažnja! koji su izvele Iva Gavrilović i Maja Rivić, a u popratnom programu održane su radionice Kritičarski inkubator i Distribuiraj to!.

 

Izvor: HAVC