Preskočite na glavni sadržaj

Veljko Vidak izlaže u Marseilleu

Veljko Vidak predstavlja novu seriju slika u izložbenom prostoru Francuskog nacionalnog kazališta u Marseilleu.
vrijeme: 16.01.2020.
mjesto: Francuska; Marseille
url: http://kerekesh-teatar.hr/

U izložbi pod naslovom Traversée (Prelazak), Veljko Vidak usredotočuje svoj pogled na prostor koji dijeli suprotne obale Mediterana propitujući to mjesto zamagljeno humanitarnom katastrofom.

Umjetnik ne slika samu dramu već krajolik koji svjedoči drami. Priroda s kojom smo suočeni govori nam o odsutnosti, nestajanju, upozoravajući nas na nadolazeću katastrofu, tihu i beskrajnu. Romantičarima je priroda bila prostor magičnog idealizma čije nevidljive sile i neumoljivu ljepotu otkriva slikar. U svojim se slikama Veljko Vidak oslanja na pejzažni princip romantičara, ali daleko od toga da bi ga idealizirao, naprotiv, dovodi u pitanje sam način promatranja krajolika. Svojim kreativnim postupkom zaranja duboko te u činu prelaska naslućuje i mogućnost utapljanja kada nada odstupa pred dramom, a Mediteran se, to prostranstvo natopljeno tragedijom, neumorno uzburkava. More se priljubljuje o nebo u borbi za preživljavanje, elementi se komešaju i zgušnjavaju pod težinom suvremene tragedije dok ljudi pažljivo ispituju prirodne procese s nadom da bi u konačnici mogli zateći čovjeka.

Veljko Vidak je hrvatski likovni umjetnik i redatelj rođen u Imotskom. Završio je studij slikarsta na Likovnoj akademiji u Zagrebu. 2004. godine odlazi u Pariz gdje dvije godine kasnije na međunarodnom natječaju za vizualne umjetnosti osvaja prvu nagradu kritike. Nakon godina intenzivnoga rada, redovito izlaže u Parizu gdje predstavlja svoje radove, kao i u Šangaju, New Yorku, Miamiju i Berlinu, a sada i u Marseillesu. Velika figurativna platna govore o iskustvu rata, srušenim ideologijama i poziciji stranca. Tijekom berlinskoga razdoblja od 2009. godine slika i dalje, ali se u suradnji sa različitim umjetnicima okušava i u mediju videa propitujući veze između podsvijesti i povijesti. Po povratku u Pariz upisuje studij filmske režije te snima prve kratkometražne filmove. Njegov prvi dugometražni igrani film biti će predstavljen javnosti 2020. godine.