Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje romana 'Velika voda' Živka Činga

Predstavljanje romana Živka Činga 'Velika voda' održat će se u utorak, 3. ožujka, u 18,30 sati, u knjižnici Novi Zagreb, Božidara Magovca 15. Knjigu je objavila izdavačka kuća Disput u svojoj biblioteci 'Na tragu klasika', u sunakladništvu s Hrvatskim filološkim društvom 2019. godine.
vrijeme: 03.03.2020. 18,30 h
mjesto: Zagreb; Knjižnica Novi Zagreb, Božidara Magovca 15
url: https://www.facebook.com/disput.zagreb

O knjizi, autoru i prevođenju govorit će makedonisti dr. Borislav Pavlovski i prevodilac knjige dr. Ivica Baković te urednik knjige Josip Pandurić.
 
Roman „Velika voda“ klasika makedonske književnosti Živka Činga (1935-1987) donosi kolažnu priču o dvanaestogodišnjem dječaku Lemu, ratnom siročetu kojega ujak i ujna više ne mogu uzdržavati te ga u proljeće 1946. smještaju u dom za ratnu siročad.
 
Napisan evokativnim, lirskim stilom ironijskog distanciranja, u kojemu je česta upotreba metafora i slika, istovremeno je to i realističan, a na trenutke i surov roman koji pripovijeda prijelaz iz doba nevinosti u svijest o čovjekovoj limitiranosti, ali i o povremenoj mogućnosti njezina prevladavanja.
 
Roman je preveden na više svjetskih jezika, među njima francuski, engleski i talijanski, adaptiran je za kazalište, a 2004. dobio je i filmsku adaptaciju.