Preskočite na glavni sadržaj

Art at EP: Works of Art from Croatia

Europski parlament domaćin je izložbe na kojoj se predstavljaju umjetnička djela iz zbirke Europskog parlamenta i djela na posudbi uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Izložba se održava u sklopu programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
vrijeme: 04.03.2020.
mjesto: Bruxelles
 
Umjetnička zbirka Europskog parlamenta bila je inicijativa Simone Veil, njegove prve predsjednice. Osnovana ranih 1980-ih godina, zbirka danas broji oko 600 suvremenih slika, skulptura i drugih umjetničkih djela iz svih država članica Europske unije. Namjera je, u skladu s Ugovorom o Europskoj uniji, promicati kulturnu kreativnost i raznolikost u Uniji, štititi europsku kulturnu baštinu i podupirati suvremenu europsku umjetničku scenu. Za Europski parlament umjetnička aktivnost predstavlja ključan element kulturnog identiteta Europske unije.

U ovoj izložbi hrvatskih umjetnina jasno se odražava svaki od tih aspekata, kao i usmjerenost predsjedanja na „Europu koja se razvija, povezuje, štiti i koje je utjecajna”. Odabrani umjetnici svojim djelima žele potaknuti na sudjelovanje i uključenost u društvena pitanja. Za njih su umjetnost i kultura način da nas potaknu da neprestano učimo iz složene prošlosti našeg kontinenta i oblikujemo vlastitu budućnost sa svim odgovornostima koje to podrazumijeva.

Brošura izložbe (.pdf)

Izvor: www.min-kulture.hr