Preskočite na glavni sadržaj

'Priče iz davnine' treći ovogodišnji premijerni naslov dubrovačkog Kazališta

Treći ovogodišnji premijerni naslov u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, koprodukcija sa zagrebačkim Kazalištem Trešnja 'Priče iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić u režiji Paola Tišljarića i dramatizaciji Lade Kaštelan, svoju će premijeru doživjeti u petak, 6. ožujka, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije te kazališne kuće.
vrijeme: 06.03.2020. 19 h
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: https://kmd.hr/
Redatelj Paolo Tišljarić podsjetio je tom prilikom na značaj Brlić Mažuranić, dodavši kako je riječ o 'drugačijoj predstavi".
 
"Premda je četiri puta bila kandidatkinja za Nobelovu nagradu za književnost, nikad je nije dobila. Ipak, ostavila nam je priče koje i dan danas komuniciraju i s odraslima i s djecom. Drago mi je da smo se na novi i drukčiji način ulovili tih antologijskih priča i čini mi se da priče, kao i lik i djelo Brlić Mažuranić, kojim se također bavimo u predstavi, puno mogu reći današnjoj publici", rekao je Tišljarić.
 
Dodao je kako ne postoje razlike između predstava za odrasle i za djecu. "Drago mi je što smo razbili tabu da bi predstave za djecu trebale biti vesele i šarene s nekakvim plitkim porukama. Već neko vrijeme komuniciramo ozbiljno i drukčije kazalište", izjavio je Tišljarić.
 
Glumica Ivana Bakarić rekla je kako su sve Tišljarićeve predstave u kojima je sudjelovala napravile određeni pomak. "To su predstave za sve. Radimo ono što mislimo da je dobro i kvalitetno. Nekako znamo da će predstava dotaknuti prvenstveno djecu kao one kojima je namijenjena, ali i odrasle. Ako imate dušu, ova predstava će vas vjerojatno dirnuti", istaknula je Bakarić.
 
Glumica Glorija Šoletić istaknula je zadovoljstvo zbog izvrsne suradnje s ansamblom Kazališta Trešnja i redateljem Tišljarićem. "Glumac je uvijek na dobitku kad dođe u novi ansambl, kao što je ansambl na dobitku s novim glumcem. Predivno je kako su predstavu prihvatili i djeca i odrasli. Sviđa mi se što nema podilaženja djeci. Nije ovo samo dječja predstava, već predstava za sve generacije", rekla je Šoletić.
 
Glumačku podjelu čine Ivana Bakarić, Glorija Šoletić, Marija Šegvić, Luka Bulović, Matija Čigir, Dubravka Lelas i Paško Vukasović.
 
Autorski tim predstave čine Paolo Tišljarić (režija), Lada Kaštelan (dramatizacija, dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografija), Blaženka Kovač Carić (koreografija), Vesna Kolarec (oblikovanje rasvjete, autor video projekcija) i Žarko Dragojević (autor glazbenih brojeva, video projekcija i oblikovanje zvuka).
 
Premijera predstave zakazana je za petak 6. ožujka, a reprizne izvedbe slijede 7. i 8. ožujka. (Hina)