Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje CD-a 'Orguljski cantus Miroslava Miletića' Edmunda Andlera-Borića

Matica hrvatska u Sisku najavljuje promociju nosača zvuka „Orguljski cantus Miroslava Miletića“ Edmunda Andlera-Borića. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 12. ožujka 2020., s početkom u 18,30 sati.
 
vrijeme: 12.03.2020.
mjesto: Sisak, MH u Sisku, Rimska 9
url: http://www.maticahrvatskasisak.hr/
 
Sudjeluju: Tanja Rožanković, Snježana Miklaušić Ćeran, Đurđica Vuković i Edmund Adler-Borić.

Iskorak u raskošan zvukovni svijet orgulja

Orguljske skladbe Miroslava Miletića u interpretaciji
orguljaša Edmunda Andlera-Borića, klarinetista Brune
Philippa i violinista Gorana Končara

Od skladatelja Miroslava Miletića naslijedili smo bogatu ostavštinu koju treba početi sustavno istraživati, vrednovati i po mogućnosti predstavljati u tiskanom i zvučnom obliku. Glazbenoj javnosti Miletić je poznat kao skladatelj orkestralnih, koncertnih i komornih skladbi za različite sastave te solističkih za violinu, a osobito za solo violu. Niz godina svoga reproduktivnog djelovanja proveo je kao violist u gudačkome kvartetu Pro arte kao njegov utemeljitelj i dugogodišnji voditelj. Stvaralačka znatiželja potaknula je Miroslava Miletića da se upusti i u istraživanje velikih zvukovnih mogućnosti kraljice instrumenata – orgulja, pa je skladao nekoliko skladbi za orgulje te, sukladno svome skladateljskom imperativu, nekoliko komornih za solo-instrument uz pratnju orgulja.

Suradnja sa skladateljem u okviru manifestacije Dani glazbe Miroslava Miletića, koja se niz godina održava u njegovu rodnom gradu Sisku, potaknula je orguljaša Edmunda Andlera-Borića da malobrojne Miletićeve skladbe za orgulje predstavi kulturnoj javnosti na nosaču zvuka Orguljski Cantus. Konačnom ostvarenju projekta pridonijeli su i trenuci druženja sa skladateljem koji je mogao pojasniti svoje stvaralačke zamisli i možda ponuditi svoje smjernice u tumačenju notnoga predloška. Na nosaču zvuka Orguljski Cantus zabilježene su izvorne skladbe za orgulje Elegija za orgulje, Hvarska litanija i dvodijelna cjelina Cantus i Toccata, usporediva s baroknim kontrastnim nizovima kao što su preludij i fuga, fantazija i fuga, i dr. Mogućnost izvedbe klavirske dionice na orguljama dala je Elegija za klarinet (izvorno skladana za klarinet i klavir), kao i Monolog (izvorno skladan za violu ili druge instrumente po izboru i klavir). Dostupna hrvatska muzikološka literatura i neki drugi izvori (poput Interneta) ne nude više podatka o skladbama Miroslava Miletića za orgulje niti o njihovim ranijim izvedbama pa nosač zvuka Orguljski Cantus pruža mogućnosti za pokušaj određenja sastavnica snimljenih skladbi na temelju prihvaćene metodologije analize glazbenih djela. (Snježana Miklaušić-Ćeran)

Izdavač CD-a je Cantus/ Hrvatsko društvo skladatelja.