okrugli stol

Glas umjetničkih institucija - okrugli stol u MSU-u


vrijeme: 27.02.2018.
mjesto: Zagreb, MSU, prostor izložbe Glas umjetnika / I Am The Mouth, 2. kat

Okrugli stol pod naslovom 'Glas umjetničkih institucija' održat će se u utorak 27. veljače 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Program počinje u 11 sati.   

Okrugli stol potaknut je razmišljanjima o otvaranju novih mogućnosti koje su se u zemljama istočne, srednje i jugoistočne Europe pojavile u razdoblju političke i ekonomske tranzicije. U pojedinim zemljama bivšeg socijalizma, dugo očekivani muzeji suvremene umjetnosti ipak su zaživjeli, ili su preseljeni u veće, novouređene ili preuređene zgrade. Pojavile su se i prve privatne galerije, koje su se u mnogim sredinama, nakon prve recesijske krize i ugasile. U novije vrijeme, financijska potpora za otkup umjetničkih djela sve je oskudnija. Zbog takvih i sličnih okolnosti, umjetnici su još uvijek primorani raditi druge poslove, tražiti bolje uvjete života na zapadu ili uz malo sreće, pronaći galeriju koja će ih zastupati na tržištu umjetnina.

Sudionice i sudionici Okruglog stola, kroz pozitivne i negativne primjere iz vlastite prakse, govorit će o različitim modelima posredovanja institucija u promociji umjetnika, te potaknuti diskusiju o mnogim pitanjima među kojima su: Kakva pravila u umjetničkom sustavu diktira neoliberalni kapitalizam? Jesu li zahtjevi umjetničkog tržišta nešto što se negativno odražava na kvalitetu umjetnosti? Koji su alternativni načini koje institucije, ali i sami umjetnici pronalaze kako bi ostvarili kakav takav modus vivendi u postojećim okolnostima?

Na Okruglom stolu sudjelovat će: Alenka Gregorić, direktorica Mestne galerije u Ljubljani; Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb; Gregor Podnar, direktor Galerije Gregor Podnar u Berlinu; Katherina Schendl, direktorica Galerije LambdaLambdaLambda u Prištini; Rainald Schumacher, kustos Art Collection Telekom.

Diskusiju će moderirati kustosice Nathalie Hoyos (Art Collection Telekom) i Radmila Iva Janković (MSU Zagreb). 

www.msu.hr

(D.H.F., 26.02.2018)