Preskočite na glavni sadržaj

10. Lutkokaz 'Koronavirusu usprkos' - Virtualna izložba lutaka

10. Lutkokaz 'Koronavirusu usprkos' - Virtualna izložba lutaka
U povodu Svjetskoga dana lutkarstva, osječka Akademija za umjetnost i kulturu u subotu, 21. ožujka, službeno je otvorila Virtualnu izložbu lutaka i tako obilježila 10. godišnjicu Lutkokaza, međunarodnu reviju lutkarstva koja je ove godine naslovljena 'Koronavirusu usprkos'.
vrijeme: 21.03.2020.
Za lajkanje je izloženo 36 eksponata, a svi koji budu 'lajkali' i dijelili izložbu, ulaze u Nagradnu igru, u kojoj će organizatori podijeliti 10 majica s vizualom ovogodišnjeg 10. Lutkokaza, koji nosi naziv „Koronavirusu usprkos“.

Facebook

Twitter

Instagram

„Lutkokaz je izrastao iz inicijalne ideje revije završnih ispitnih lutkarskih predstava, koje su svojom kvalitetom i zrelošću zavrijedile biti prikazane širokoj publici. Tada, 2010. godine pokreće se projekt, koji će izrasti u Lutkokaz, koji je već duže vrijeme i međunarodni, ističu na Akademiji.

 

Lutkokaz je postao mjesto svojevrsne burze talenata, budući da se na manifestaciju pozivaju ravnatelji lutkarskih, dječjih i drugih kazališta i festivala u Hrvatskoj, umjetnički ravnatelji, producenti i selektori. Tih se dana predstavljaju profesionane lutkarske produkcije iz Hrvatske i inozemstva, zanimljive ne samo stručnjacima, već i širokoj publici tako da Lutkokaz popularizira umjetnost i doprinosi kulturnom životu grada. Na njemu uz osječke studente, sudjeluju studenti i nastavnici drugih akademija, te mladi diplomirani lutkari sa svojim projektima, tako da je to ujedno i mjesto razmjene iskustava i znanja.

 

„No, kako smo ove godine neugodno suočeni s pandemijom koronavirusa, koji nas je prisilio na izolaciju i otkazivanje svih događanja, odlučili smo ipak ustrajati u ideji da naši uradci budu vidljivi i zapaženi, kako sav trud oko pripreme 10. Lutkokaza ne bi bio uzaludan. Stoga smo se dosjetili organizirati Virtualnu izložbu lutaka studenata i nastavnika Akademije za umjetnosti i kulturu, a koju ćemo svečano otvoriti 21.3.2020. (u subotu) prigodom Svjetskoga dana lutkarstva. Virtualna izložba bit će 'postavljena' na web stranici Akademije te svim našim društvenomrežnim platformama“, priopćili su iz Akademije za kulturu i umjetnost.


Izvor: HRT Radio Osijek