Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za virtualnu izložbu u organizaciji HDLU Zagreb: 'Izazov slobode'

''Izazov slobode'' naslov je nove virtualne, ''work in progress'' izložbe, koja se priprema na facebook stranici ''Zagrebački likovni umjetnici – HDLU Zagreb'' (https://www.facebook.com/likumzg/) i na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'' (https://likumzg.wordpress.com/).
vrijeme: 03.04.2020.
prijava: 15.04.2020
url: https://hdlu-zagreb.hr/

'U ovim danima kada smo zbog virusne bolesti prisiljeni boraviti u izolaciji i karanteni, zbog naše sigurnosti ograničavamo svoje socijalne kontakte, druženja i poslovne obaveze, nadzirani smo od državnih institucija, liječničkih službi, pa čak i od policije u nekim državama, pitanje osobnih i građanskih sloboda postaje jedno od bitnijih pitanja za razmišljanje.
Jesmo li prije ove pandemije imali više slobode, ili su te naše slobode bile samo privid, npr. kao velika sloboda izbora u potrošačkom društvu da možemo odabrati golemi broj proizvoda za kupovinu, dok s druge strane kao odrasli građani, nekih svojih temeljnih sloboda i prava možda nismo ni bili svjesni, kao npr. prava da se izrazimo, da budemo kao pojedinci socijalno, politički i kreativno angažirani, da se čuje i naš glas, itd. Obično se ljudi grupiraju u gomile i od malena nas uče da ne valja istupati kao pojedinac, ''praviti se pametan'', tjeraju nas da se pokoravamo raznim 'autoritetima', zanemarujući pri tom vlastito iskustvo i unutarnji intuitivni glas, 'autoritet' vlastite savjesti.
Što je to uopće za nas ''sloboda'', kada se najviše osjećamo slobodni, a što s druge strane ograničava naše slobode – je li to društvo izvan nas, politika, religija ili ponekad čak i naša vlastita auto-cenzura, strah od toga da se bude 'drugačiji', neshvaćen i usamljen u svom pravu na različito mišljenje? Neopipljivi pojam ''slobode'' ponekad je teško opisati riječima, a moguće je taj pojam izraziti kroz naše vizije i slike.'

Pozivaju se likovni umjetnici iz svih likovnih udruga, kao i oni koji nisu u udrugama, umjetnici iz Hrvatske, ali i ostalih država, da na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com pošalju fotografije svojih likovnih radova, koji su inspirirani temom ''Izazov slobode''.

Dozvoljeni su svi likovni stilovi i izrazi, kao i sve tehnike: slike, crteži, grafike, fotografije, plakati, kolaži, digital art, skulpture, instalacije, karikature, ilustracije, strip, haige, itd.

Uz fotografiju rada potrebno je napisati: naziv rada – tehniku - dimenzije rada. Radove možete slati do 15. 4. 2020. godine, nakon čega će na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'' biti postavljena nova virtualna izložba.

https://hdlu-zagreb.hr/