Preskočite na glavni sadržaj

Uskršnja online kreativna radionica

Muzej grada Zagreba na YouTube kanalu gledateljima predstavlja uskršnju kreativnu radionicu.
 
vrijeme: 07.04.2020.
url: https://www.youtube.com/watch?v=lgVHfcHyi1I&feature=youtu.be
Radionica je snimljena u suradnji s Martinom Knapić Horvat, a namijenjena je svim uzrastima.
Link na video: https://www.youtube.com/watch?v=lgVHfcHyi1I&feature=youtu.be

Na Facebook stranici Muzeja grada Zagreba, od sutra do Uskrsa, svakoga dana će se objavljivati po nekoliko STARIH USKRNIH ČESTITKE iz muzejskog fundusa. Najstarija potječe s kraja 19. stoljeća, većina ih je iz prvog desetljeća 20. stoljeća, a tu su i primjerci iz četrdesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća.

O SLAVLJENJU USKRSA U ZAGREBU:

Uskrs ili po zagrebački Vuzem je, uz Božić, jedan od najvećih i najstarijih blagdana kršćanstva. U Zagrebu su uskršnji običaji dio hrvatske tradicije.
Od samog osnutka Zagrebačke biskupije 1094. godine pa sve do kraja 18. stoljeća, njegovao se biblijski događaj Isusovog dolaska u Jeruzalem.
Na Cvjetnicu, klerici bi se okupili u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Novoj Vesi. Njih su dvanaest odjeveni u bijelo predstavljali apostole, a trinaesti je predstavljao Isusa. Zajedno s kaptolskim svećenstvom kretali su u procesiji prema katedrali. Kad su došli u katedralu svi „apostoli“ okupili bi se oko „Isusa“ ispred  glavnog oltara. Tim bi činom završili predstavljanje Isusovog dolaska u Jeruzalem.
U tjednu od Cvjetnice do Uskrsa održavala su se razna liturgijska slavlja i to na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, kad se slavilo (započevši u 23 sata) Isusovo uskrsnuće.  Na uskrsnu nedjelju vjernici su na jutarnju misu na blagoslov donosili hranu i piće (kruh, jaja, slaninu, janjetinu, vino ...).
Uskrsna nedjelja slavila bi se uz obilno blagovanje. Za doručak se posluživalo jelo ranije toga jutra blagoslovljeno u crkvi. Ručak je bio obilan - juha, meso, kolači, vino...
Slavlje se nastavljalo i na Uskrsni ponedjeljak. U srednjovjekovnom Zagrebu, tada bi se djeca i odrasli igrali pisanicama. Taj običaj, pri kojem jaje držimo u šaci tako da mu viri samo vrh kojim udaramo u tuđe jaje poznat je kao „tucanje pisanicama“.
Uskrs se slavi i tijekom 20. i 21. stoljeća, no korizmeni se običaji mijenjaju. Od druge polovice 20. stoljeća, u potrošačkim društvima vrijeme blagdana se često koristi za poticanje kupovine. (www.mgz.hr)