predavanje, tribina

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' u Splitu


vrijeme: 13.03.2018. 19 h
mjesto: Split; Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Šetalište Ivana Meštrovića 18

Ciklus arheoloških predavanja 'Antikvarijat' započinje u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u utorak, 13. ožujka, u 19 sati, predavanjem arheologa  Ante Alajbega i Nebojše Cingelija o arheološkom istraživanju splitskog lazareta 2016. godine.

Splitski lazaret izgrađen je krajem 16., a srušen sredinom 20. stoljeća. Danas već zaboravljen,  lazaret je bio jedna od najznačajnijih građevina u povijesti Splita i najveći i najorganiziraniji kompleks gospodarsko-fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji.  Što se danas nalazi ispod Rive i Turističke palače?

Do kakvih su otkrića došli arheolozi i brinemo li dovoljno o našoj kulturnoj baštini, bit će tek neka od pitanja na koje će odgovoriti arheolozi koji su pet mjeseci istraživali lazaret.

Ciklus arheoloških predavanja „Antikvarijat“ održavat će se svakog drugog utorka u prostorima Muzeja na Mejama i novi je edukativni program MHAS-a namijenjen širokom krugu zainteresiranih. Javna izlaganja temeljit će se na arheološkim istraživanjima i povijesti Splita, ali bit će i priče o Vikinzima, kirurški preciznoj restauraciji kamenih spomenika te odnosu čovjeka prema životinjama u prošlosti. Uz djelatnike muzeja, u predavanjima će sudjelovati i sveučilišni profesori te publicisti, a program je zamišljen kao svojevrsna javna tribina na kojoj će sudjelovati i publika.

Facebook event


(R.P.B., 12.03.2018)