Preskočite na glavni sadržaj

Znanje pripremilo tri nova naslova za dane u izolaciji

Nakladnička kuća Znanje pripremila je tri nova naslova za ljubitelje dobre knjige u danima izolacije, 'DNK' nagrađivane islandske autorice Yrse Sigurđardóttir, 'Stvarni život' belgijske spisateljice Adeline Dieudonné  i 'Melodije srca' britanske književnice Emme Cooper.
vrijeme: 09.04.2020.
url: https://znanje.hr/

Ime Yrsa Sigurđardóttir ljubiteljima krimića zasigurno nije nepoznanica. Od  2005. do danas objavila je nekoliko samostalnih trilera i serijala, a knjige su joj prevedene na više od trideset jezika. Romanom "DNK", prvim u seriji o dječjoj psihologinji Freyji i detektivu Huldaru, Yrsa je učvrstila svoj status "kraljice islandskog krimića" i majstorice pripovijedanja, stoji u najavi.

Mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyjom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. Uskoro je ubijena i druga žena na jednako brutalan i neuobičajen način, a istodobno jedan radioamater zaprima neobične šifrirane poruke koje opsesivno pokušava odgonetnuti. Kada mu to napokon pođe za rukom, čini se da ga one povezuju s objema žrtvama…

Opisan kao zastrašujuća, izvanredna i napeta knjiga, roman "DNK" nagrađen je Blódropinn nagradom za najbolji islandski krimić 2015. godine, a Guardian za roman navodi da je atmosferom bliži jezivom svijetu Stephena Kinga nego nordijskome noiru. Prijevod s islandskog potpisuje Vanja Veršić.

"Stvarni život" (prevela Maja Ručević) prvi je roman Adeline Dieudonné koji je dobio čak 14 književnih nagrada, od kojih se ističe nagrada Fnac za roman godine.

U njemu autorica oživljava neustrašivu junakinju koja se bori preživjeti u obiteljskom zvjerinjaku. Njihova kuća nalik je na sve druge u Demu. Ili gotovo nalik. U kući postoje četiri sobe. Jedna za nju, jedna za brata Gillesa, ona u kojoj prebivaju roditelji i soba strvina. Njezin je otac veliki lovac i moćni predator. Majka je plašljiva i bljedunjava ameba koja robuje mužu i ispunjava sve njegove prohtjeve. Subota brata i sestre protječe u igri na groblju automobila, među olupinama. I tako sve dok jednoga dana jezovita nesreća ne uzdrma stvarnost.

"Melodije srca", prvijenac britanske spisateljice Emme Cooper, najavljen je kao istodobno i silno duhovit i dirljiv roman o ljubavi, gubitku i tome što znači obitelj, u kojemu autorica poručuje kako naš život, bez obzira na njegov tijek, započinje i završava otkucajem srca: našim osobnim ritmom, našom osobnom pjesmom.

Melody King već godinama pati od rijetkog poremećaja, još otkad je nezgodno udarila glavom o pod. Da nije bilo toga, sada ne bi počela nekontrolirano, i glasno, pjevati kad god zapadne u stres. Ne može joj pomoći nijedan liječnik, nijedan psiholog. Njezinoj djeci, Flynnu i Rose, sve je to strahovito neugodno, a kada Kingovi naiđu na obavijest o nestalim osobama, suočit će se s istinom koja će im život okrenuti naopačke.

Roman se našao u užem izboru za nagradu RNA Contemporary Novel Award. Hrvatski prijevod potpisuje Sabine Marić.

Sva tri romana dostupna su u online prodaji na Znanje webshopu uz popust od 10 posto. Rokovi isporuke su 3-7 radnih dana, a dostava je besplatna za sve narudžbe iznad 150 kuna. (Hina)