Preskočite na glavni sadržaj

Šest naslova u užem izboru za nagradu Anto Gardaš

Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade Anto Gardaš za 2019. godinu uvrstilo je u uži izbor od 27 pristiglih 6 naslova, priopćilo je u petak Društvo hrvatskih književnika (DHK).
vrijeme: 24.04.2020.
url: http://www.dhk.hr
Na natječaj za nagradu Anto Gardaš za 2019. prosudbeno povjerenstvo u kojem su Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Diana Zalar pročitalo je dvadeset i sedam pristiglih knjiga, među kojima je bilo dvadeset romana, četiri zbirke priča, jedna odulja ilustrirana priča i dvije slikovnice.

 

U uži izbor za nagradu ušle su knjige Nevena Drozdeka "Sveci na malčice drugačiji način" (Glas Koncila, Zagreb), Slavice Gazibara "Sarine priče i Ivorove mudrolije" (Insula, Čakovec), Hrvoja Hitreca "Luka od Sigeta" (Školska knjiga, Zagreb), Vjekoslave Huljić "Moj Titanic ne tone" (Mozaik knjiga, Zagreb), Krunoslava Mikulana "Zmaj ispod Staroga grada"  (Naklada Ljevak, Zagreb) i Đurđice Stuhlreiter "Čuvar zmaja" (HDKDM, Zagreb).

 

Prosudbeno povjerenstvo navodi kako se autori bave, između ostaloga, obiteljskim tajnama; problematikom korupcije u redarstvenom; društvenim i obiteljskim životom školaraca; djecom s poteškoćama u razvoju, prihvaćanjem različitosti; sagledavanjem svijeta u očima predškolske djece; povezivanjem života svetaca iz različitih povijesnih razdoblja sa svijetom današnje djece; iskušenjima svećenika koji pokušava okupiti i upoznati mladež u svojoj župi; povijesnom tematikom; ulogom i utjecajem likova iz knjiga na svakodnevni život; turističkim znamenitostima; utjecajem koncerta ULTRA na mladež; sazrijevanjem srednjoškolskog razreda itd.

 

U fantastičnome romanesknom žanru povjerenstvo je izdvojilo prenošenje poznatih legendi čakovečkog kraja u prozu sa primjesama horrora i fantastiku ekološkog afiniteta s pronalaženjem paralelnog svijeta koji se razvija uporedo s ljudskim svijetom, ali naizgled manje agresivnog i represivnog.

 

Povjerenstvo je ocijenilo kako je korpus pristiglih djela u cjelini čitljiv i kultiviranoga pisma, u kojem ponekad iznenadi zanimljivi pristup temi i maštovitost autora. (Hina)