Preskočite na glavni sadržaj

HZJZ izdao preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) kojima je dopustio posudbu knjiga bez korištenja čitaonice, te naložio mjere držanja razmaka i dezinfekcije djelatnika, stranaka i posuđenih knjiga.
vrijeme: 24.04.2020.
url: https://www.hzjz.hr/
 

U prostorijama knjižnica i antikvarijata potrebno je osigurati fizički razmak među osobama, smanjiti bliski kontakt djelatnika koji rade u odvojenim smjenama, te omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulasku u objekt, kaže se u preporukama.

 

Knjige nakon povratka, prije odlaganja na policu treba prebrisati dezinficijensom, a one koje bi se time mogle oštetiti, poželjno je omotati u plastiku. Kod razgledavanja antikviteta stranku treba uputi da što manje dodiruje izložene predmete.

 

Također, zbog smanjenja fizičkog kontakta potrebno je broj ograničiti maksimalno na 15 stranaka koje istovremeno borave u objektu na 100 metara četvornih neto, a potom omogućiti ulaske tek kad jedna od stranaka iziđe.

 

Zbog maksimalne zaštite posjetitelja i djelatnika potrebno je osigurati zaštitne maske koja prekrivaju usta i nos te fizičku distancu za svo osoblje koje dolazi u kontakt licem u lice sa strankama. Ako je moguće osigurati razmak od minimalno dva metra između djelatnika i stranke, potrebno je ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu komunikacije te poticati beskontaktno plaćanje kreditnim karticama.

 

HZJZ također preporuča osiguranje dezinfekcijskog sredstva za ruke stranaka i obavijesti za stranke te kontinuirano provoditi dezinfekciju površina koje se često diraju, kao i osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja

 

Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako ona prelazi 37,2 stupnja Celzijeva, ili ako se osoba osjeća bolesno, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, preporuka je HZJZ-a. (Hina)