Preskočite na glavni sadržaj

Izišao svibanjski broj časopisa Matica

Iz tiska je izišlo svibanjsko izdanje časopisa Matica, Hrvatske matice iseljenika (HMI) koji donosi raznovrsne domovinske i iseljeničke priloga s udaljenih meridijana od Sjeverne do Južne Amerike, i bližeg europskoga susjedstva, priopćeno je u nedjelju iz HMI.
vrijeme: 18.05.2020.
url: http://www.matica.hr
Uz raznovrsne priloge iz hrvatskih zajednica s pet kontinenata Matica u broju 5 (2020.) u seriji Jadranski otoci donosi iseljeničke priče Mljećana i kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti otoka Mljeta, u dubrovačkom akvatoriju.

 

Uz otočku stazu svetoga Pavla i književnu rezidenciju Odisejevo utočište, časopis donosi i zanimljive životne karijere mljetskih iseljenika iz New Yorka i Kalifornije. Predstavljen je i Mljećanin, humanist i donator, Niko Hazdovac iseljenik iz San Pedra.

 

Vijesti iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH donose informacije o stipendiranju mladih hrvatskih korijena iz inozemstva, a u ovoj akademskoj godini dodjeljuje se rekordnih 500 stipendija. Časopis donosi i informaciju o financijskoj pomoći Vlade RH Hrvatima u Bosni i Hercegovini za borbu protiv epidemije koronavirusa.

 

Mladi povjesničar Josip Mihaljević iz Hrvatskog instituta za povijest Sveučilišta u Zagrebu piše o proteklih 30 godina od uspostave Hrvatskoga sabora i suvremenog parlamentarizma u Hrvatskoj.

 

Zasebni tematski sklop posvećen je posljedicama razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka 2020., s osvrtom na oštećenja zagrebačke katedrale. Opisana su i manja oštećenja Doma iseljenika tj. zgrade Hrvatske matice iseljenika. Na vremenskoj okomici od 140 godina novi broj Matice donosi i Šenoin zapis o potresu u Zagrebu 1880.

 

Također obrađeni su glavni rezultati hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, uključujući Zagrebačku deklaraciju o zapadnom Balkanu, repatrijacijama Hrvata iz trećih zemalja te ostalih građana EU-a u korona krizi.

 

Svibanjski broj Matice bilježi i akcije solidarnosti među 27 članica EU-a u nezapamćenoj gospodarskoj i zdravstvenoj krizi pandemije koronavirusa. Opisana je i humanitarna pomoć domovini koja stiže iz naše dijaspore od Norveške do SAD-a. "Tu je uobičajeno prisutna i solidarnost američkih Hrvata i Hrvatske bratske zajednice Amerike spram Lijepe Naše, a donosimo i informacije o njezinu uspješnom poslovanju unatoč ekonomskoj paralizi svjetskoga gospodarstva izazvanoj Covidom-19", navode nakladnici.

 

Među važnim obljetnicama opisan je zlatni jubilej Hrvatske katoličke misije Koblenz, koja okuplja oko 4.000 Hrvata u tom dijelu Njemačke. Članak je napisao stalni Matičin  suradnik, pisac i urednik njemačke Žive zajednice, dr.  Adolf Polegubić iz Frankfurta na Majni.

 

Uz manifestaciju Noć knjige opisan je Matičin Virtualni festival iseljeničkih knjiga. Svibanjski svezak Matice donosi životne priče dvoje izuzetnih liričara Maje Perfiljeve i Vjenceslava Čižeka - rođenih u Boki kotorskoj, čije su se umjetničke karijere razvile izvan njihova zavičaja, a djela su im još za života uvrštena u najpoetičnija antologijska ostvarenja hrvatskoga pjesništva 20. stoljeća.

 

U časopisu je objavljeno i stotinjak fotografija, među kojima su i one snimljene na udaljenim kontinentima, gdje naraštajima žive hrvatske iseljeničke zajednice poput Pittsburgha ili São Paula.

 

Urednica časopisa Matica je Ljerka Galic, kolumnistu su Šimun Šito Ćorić, Darko Mihelj, Marin Knezović, Marjana Kremer, Davor Schopf, Nino Sorić i Sanja Vulić, a nakladnik mu je Hrvatska matica iseljenika u 69 godištu. Svaki prilog časopisa Matica ima i sažetak na engleskom jeziku. (Hina)