izložba

Izložba 'Dva pogleda, treći grad' u Šibeniku


vrijeme: 12.04.2018. - 15.04.2018.
mjesto: Šibenik, ex Galerija Matija

Što povezuje Dubrovnik, jednu od najpopularnijih svjetskih lokacija i turističkih destinacija, i Karlovac, usputni grad, neizvjesne budućnosti, za koji se i Kawasaki 3p u popularnoj pjesmi pitao je li itko, prolazeći, ikada u njemu doista i stao? Spaja ih nova, multimedijalna izložba umjetnice Nives Sertić, koja će se u četvrtak 12. travnja u 20 sati otvoriti u ex Galeriji Matija u Šibeniku, i trajati do 15. travnja. 

U sklopu osmog po redu Animiranog Šibenika, izložba "Dva pogleda, treći grad" predstavit će autoričine radove "3 do 10, stabla" i "Pogled koji nestaje", koji u formi multimedijalnih prostornih instalacija svaki na svoj način pričaju o dva pogleda na dva grada u kojima je autorica živjela. Iako izrasla iz sasvim različitih motiva, oba rada pričaju o jednoj odabranoj lokaciji u gradu, kroz koju ulazimo u specifičnosti grada i njegovih, na ovaj ili onaj način, perifernih pogleda.

Dvije lokacije povezuje autoričina kontinuirana višegodišnja pažnja i fokus. "3 do 10, stabla" ciklus je fotografija i foto instalacija proizašlih iz dugogodišnjeg promatranja deset stabala na vrhu Srđa iznad Gruža u Dubrovniku. Po riječima autorice, "ona su vizualna konstanta mojeg sjećanja i njegov topološki, ali i emocionalni označitelj, moj osobni vremenski stroj koji ima svoj način mjerenja vremena, a s kojim sam zajedno rasla. " Inspirirana pogledom na jedan izblijedjeli plakat vidljiv s autoceste pri ulasku u Karlovac, Sertić plakatu dodaje filmsku projekciju koja sadrži dijelove veduta Karlovca s 8 mm filmova iz obiteljske arhive i predstavlja nostalgičnu, idealiziranu sliku grada kakvog se sjeća iz djetinjstva, čime stvara rad "Pogled koji nestaje".

Opširnije 

(D.H.F., 12.04.2018)