Preskočite na glavni sadržaj

Bliži se 11. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih održava se od 1. do 7. lipnja, no u malo drugačijem formatu nego inače. Organizatori su najavili realizaciju festivala u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima, dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu, biti realizirane na jesen.
vrijeme: 01.06.2020.
url: http://vafirafi.com/
Na ovogodišnji festival pristiglo je više od tisuću filmova iz 85 zemalja. Zemlja partner je Irska, a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu zaredom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.
 
U sklopu VAFI sekcije, u kojoj se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine (MINI, MIDI i MAXI) pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja svijeta. Selekcijsku komisiju u VAFI sekciji činili su Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukarov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – međunarodnog festivala animiranog filma. Nakon selekcije odabrano je 80 animiranih filmova koji će biti prikazani u službenoj konkurenciji.
 
Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi, gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu kao dosad, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica, te putem platforme RTL Play. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju i Kanal Ri, Varaždinska televizija (VTV) te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om.
 
Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije za vrijeme trajanja Festivala bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme, a na službenim stranicama i putem društvenih mreža organizatori će osigurati live stream dijela programa.
 
Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatske i Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr, a njihove predstavnice čine žiri Plavog VAFI-ja. Plavi VAFI se dodjeljuje mladim autorima koji svojim filmovima promiču prava djece.
 
Profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima koji se u RAFI sekciji natječu u četiri skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18) bit će prikazani u Rijeci na jesen kad se za to stvore uvjeti, a najbolje će birati 20 članova žirija sastavljenih od djece i mladih. Selektorice u ovoj sekciji su Dubravka Kalinić Lebinec, dugogodišnja medijska pedagoginja, osnivačica i voditeljica VANIME, Ana Sever, izvršna producentica varaždinskog dijela festivala i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog djela festivala, koje će selektirati pravilno prijavljene animirane filmove koji  će tada biti prikazivani u osam službenih projekcija.
 
Nakon što završe obje sekcije, pobjednički filmovi bit će prikazani u Varaždinu na javnim projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala POU Varaždin, odnosno kinom GAJ.
 
Popis odabranih animiranih filmova za 11. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih nalazi se na ovoj poveznici.
 
Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino GAJ.
 
Sve nadolazeće informacije vezane uz Festival mogu se pratiti na službenim internetskim stranicama festivala ili na službenoj Facebook stranici.
 
Izvor: HAVC