predstavljanje

Edukativno-muzejska akcija ove godine na temu 'Lađe'


vrijeme: 18.04.2018. - 18.05.2018.

Ovogodišnja Edukativno-muzejska akcija u povodu Međunarodnog dana muzeja održat će se od 18. travnja do 18. svibnja s temom 'Lađa' u 65 hrvatskih muzeja, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak na turističkoj lađi 'Zora' u pristaništu Brođanima na rijeci Kupi kod Karlovca. 

Predsjednica Hrvatskoga muzejskog društva (HMD) Vlasta Krklec rekla je da su organizatori svih događaja to društvo i karlovački Gradski muzej uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, gradova Zagreba i Karlovaca te uz sponzorstvo javnih ustanova "Aquatika" i "Aurora Colapis".

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju HMD-a uspijeva tom akcijom svake godine privući sve više djece, a raste i broj muzeja i galerija koji joj se pridružuju, rekla je Krklec i dodala da ove godine u njoj prvi put sudjeluju muzeji u Radoboju i Vinkovcima te na Braču, Korčuli i Murteru.

"Edukacija u našim muzejima je iznimno važna, kao i struka muzejskih pedagoga koji osmišljavaju teme koje trebaju približiti muzeje posjetiteljima, posebno djeci, da već u djetinjstvu prepoznaju vrednote koje naši muzeji čuvaju", rekla je Krklec. Istaknula je da ta 'plovidba' Edukativno-muzejske akcije baštinom traje 23 godine, da je uvijek važna i zanimljiva, i raste.

Tijekom dvosatne plovidbe Kupom na "Zori" ravnateljica karlovačkog muzeja Hrvojka Božić je rekla da se dosad ni na jednu od 23 akcije nije javilo toliko muzeja, ocjenjujući da je tema "Lađa" motivacijski bila pun pogodak.

Voditeljica na projektu Matea Galetić predstavila je zajednički programski vodič svih 65 muzeja i zbirki. Stajat će 10 kuna i od srijede 18. travnja, kada je Međunarodni dan muzeja, do 18. svibnja posjetitelji će s njim moći besplatno ući na ostale izložbe i programe navedene u vodiču i skupiti žigove.

"Dižimo sidro, otvorimo svoje muzeje i ustanove, porinimo svoje lađe i krenimo zajedno na uzbudljiva putovanja u prošlost, neka nam muzeji budu pristaništa", rekla je Galetić i najavila da će završna svečanost na nacionalnoj razini biti 18. svibnja na Starom gradu Dubovcu u Karlovcu. (Hina)
 

Uskoro: