Preskočite na glavni sadržaj

Online kazališna cirkuska predstava 'Dijete od pijeska' i radionica scenskog pokreta

Kroz program 'ST Cirkus' splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 i u suradnji sa Savezom udruga Molekula u petak 22. svibnja, u 21 sat, održat će se stream kazališne cirkuske predstave 'Dijete od pijeska' Anje Ostojić, a u subotu i nedjelju, 23. i 24. svibnja, od 17 do 18,15 sati, dvodnevna radionica scenskog pokreta.
vrijeme: 22.05.2020.
url: https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/
Predstava - Facebook event


Ova glumačko-fizička predstava autorski je projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer Gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić.

 

Teaser predstave: https://www.youtube.com/watch?v=NHV-w7qrXB8

 

Predstava je nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala. Dramaturški prilagođen tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca. Osnovni motiv predstave je sloboda i put koji mora proći jedna žena u islamskoj kulturi da bi bila slobodna. Koristeći glumačke tehnike i kombinirajući ih sa cirkuskim tehnikama – zračna tkanina (svila), kontorcionizam - Anja Ostojić prikazuje unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe i odgonetnuti tko je on/ona zapravo?

 

Predstava je premijerno izvedena 12. veljače 2019. u Amfiteatru Doma mladih u Splitu. Predstava je nagrađena kao najbolja predstava prema glasovima publike na 14. Festivalu internacionalnog studentskog teatra u Beogradu u svibnju 2019. godine.

 

Predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i izvedbenog kolektiva ROOM 100.

 

Kako funkcionira naš online teatar?

 

Putem obrasca https://forms.gle/Mj2MM3Vn2zZH1AxN7 morate se registrirati i ostaviti svoju email adresu, najkasnije do petka, 22.5., u 19:00. Sat vremena prije početka predstava, na taj email stiže vam link s kojim ulazite u kazalište. Tamo vas čeka ekipa predstave i drugi ljubitelji kazališta i cirkusa s kojima možete chatati do početka projekcije. Iako se predstava odvija u virtualnom svijetu ne možete je premotavati ili zaustavljati, baš kao ni u kazalištu. Nakon završetka predstave,  dalje smo u chatu te pričamo o dojmovima, hvalimo i kritiziramo film.


Radionica - Facebook event

Na dvodnevnoj radionici scenskog pokreta polaznici će naučiti osvijestiti same na „sceni“ i osnovne stavove tijela na sceni – tehniku manipulacije globalne i lokalne artikulacije, korelaciju unutarnjeg i vanjskog scenskog stava, diobu tijela radi kompleksnijih igara u geodramatskom prostoru… Radionicu pod vodstvo Anje Ostojić, radimo po metodi J. Lecoqa, francuskog kazališnog pedagoga i inovatora na području mime koji je poznat po svojoj metodi fizičkog teatra i pokreta promoviranoj na Međunarodnoj kazališnoj školi u Parizu.

 

Prijave za radionicu otvorene su do 22. svibnja u 23:59.

 

Registracija za radionicu je putem obrasca https://forms.gle/UiRA8Tcr6Uexraco6

 

Virtualni „ulaz“ na obje aktivnosti je besplatan, ali je broj gledatelja i polaznika ograničen stoga se požurite s prijavom.

 

Suradnička kulturno-umjetnička aktivnost "ST Cirkus" dio je projekta "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara" kojeg provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.