" />
predstava

'Nedostupno' premijerno u četvrtak u ZPC-u


vrijeme: 26.04.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebački plesni centar, Ilica 10

Zagrebački plesni centar pridružuje se u četvrtak, 26. travnja, proslavi Međunarodnog dana plesa premijerom plesne predstave 'Nedostupno' koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko, najavljene kao istraživanje podsvjesnog i nesvjesnog s polazišnom točkom u mitu o Orfeju i Euridici.

 

Kako se ističe u najavi, riječ je o plesnoj studiji "onog podzemnog, kako u nama tako i u umjetnosti", koja se bavi "svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva, s onim što bismo ponekad zakopali negdje duboko i daleko, a ponekad izvukli iz utrobe da se raspada na svjetlu dana, i šamara nas svojom prisutnošću".

 

Temelj propitivanja kojima se predstava bavi su binarnosti i okovi pojmova; živo/neživo, tjelesno/bestjelesno, ispred/iza, prošlost/budućnost.

 

"S polaznišnom točkom u mitu o Orfeju i Euridici te kroz jednako mitski sukob Erosa i Thanatosa, ova predstava uz pomoć plesnih pokreta izvlači na površinu bujice podsvjesnog/nesvjesnog igrajući se nepoćudnim i neprihvatljivim uz prihvaćanje da je ono istovremeno zastrašujuće i banalno", stoji u najavi.

 

Predstava je nastala u suradnji produkcije Plešimedo, Zagrebačkog plesnog centra i dubrovačkog Kazališta Marin Držić.

 

Ideju i koreografiju predstave potpisuje Zrinka Lukčec Kiko, osnivačica udruge Plešimedo unutar koje više od desetljeća samostalno realizira plesne projekte.

 

Dramaturginja je Maja Sviben, kostimografiju potpisuje Emina Kušan, za scenografiju i vizualni identitet zaslužna je multimedijalna umjetnica Majda Džanić Bogojević, a glazbu je skladao Damir Šimunović.

 

Predstavu izvode plesači Dora Kokolj, Kasija Vrbanac i Marin Lemić.

 

Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea (1727.-1810.), začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora. (Hina)

 

(R.P.B., 24.04.2018)