Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Agate Lučić u izložbenom prostoru 'Kiosk' SC-a

Izložba "Cirque Ceramic" raznovrsnih predmeta od keramike Agate Lučić, koja se referira na rad američkoga kipara Alexandera Caldera, bit će otvorena u petak, 5. lipnja, u izložbenom prostoru "Kiosk" Studentskoga centra (SC) Sveučilišta u Zagrebu.
vrijeme: 05.06.2020.
mjesto: Zagreb, SC
url: http://www.sczg.unizg.hr/kultura/

Otvorenje izložbe "Cirque Ceramic" zakazano je za petak, 5. lipnja u 19 sati na otvorenom ispred izložbenoga prostora "Kiosk" uz sve preporučene mjere Nacionalnoga stožera civilne zaštite, priopćio je u utorak SC.

"Kiosk" je manji izložbeni objekt od dvanaestak četvorenih metara na istočnom ulazu / izlazu SC-a, a namijenjen je za izložbe studenata i umjetnika mlađe generacije različitih izričaja i pristupa. Izložbe se promatraju izvana kroz staklene stjenke, a moguće je koristiti i okolni prostor - travnatu površinu oko "Kioska" za instalacije na otvorenom. Izložbe su pak odabrane na natječaju i uvrštene u program Galerije SC.

Kako je navedeno u predgovoru izložbe, "oprečno recentnim, nepogodnim zbivanjima te tmurnim i nezadovoljnim licima prolaznika, Agata Lučić eksperimentalnim razigranim pristupom donosi umjetnički udah u mali izložbeni prostor Kioska, čime prva unosi tračak zbivanja u dvorište donedavna pustoga SC-a".

Istaknuto je kako uporaba gline, koja se pretežito izravno asocira s uporabnim kuhinjskim predmetima poput zdjela, vaza ili pak pločica, čini rad Agate Lučić dodatno prkosnim i ludičkim. "Ovaj gotovo larpurlartistički rad, suprotno negativnim kritikama na umjetničke radove takva pristupa, predstavlja se u idealno vrijeme, kada je potrebno prisjetiti se bezbrižnosti, razigranosti i beskompromisno ljetnoga kolorita", navedeno je.

Agata Lučić rođena je 1995. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, sada je Studentica diplomskoga studija Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Svjetlana Junakovića. Ljetni semestar 2018. provela je na Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu u sklopu ERASMUS+ programa. Sudjelovala je na raznim projektima, a dobila je i pohvalu Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./2015. te pohvalu "Summa Cum Laude" za preddiplomski studij 2018.

Izložba će biti otvorena do 10. srpnja. (Hina)