Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića'

Izložba 'Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića', povodom 120. obljetnice rođenja Antuna Augustinčića i 50. obljetnice zasnutka njegove Galerije, održava se u Studiju GAA od 6. studenog do 6. rujna 2020. Zbog aktualne situacije koja još uvijek zahtijeva fizičko distanciranje, neće biti formalnog otvorenja izložbe.
vrijeme: 06.06.2020.
mjesto: Klanjec, Studio Galerije Antuna Augustinčića, Ulica dr. Ivana Broza 2
url: http://www.gaa.mhz.hr/

Izložbom se predstavljaju rezultati sabiranja Augustinčićevih djela u njegovoj Galeriji.

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, majstor kipar i akademik Antun Augustinčić (Klanjec, 1900. – Zagreb, 1979.) živio je i stvarao u Zagrebu, a svoju spomeničku aktivnost razgranao širom svijeta. Usprkos tomu, njegove veze s rodnim Klanjcem ostale su postojane, pa je odlučio Klanjcu donirati svoj kiparski opus, pod uvjetom da se izgradi galerija u kojoj bi bili izloženi njegovi radovi. Godine 1970. potpisao je darovnicu, a 1976. je otvorena Galerija Antuna Augustinčića. Od tada do danas Galerija je prošla razvojni proces od izložbenog prostora Augustinčićevih djela do muzeja skulpture. Uz skrb za muzejsku građu, njenu obradu i prezentaciju, sustavno je provodila i politiku prikupljanja, temeljeći je na nastojanju da - u skladu s financijskim mogućnostima i uz poštivanje profesionalnih kodeksa i protokola - obogati fundus djelima koja će doprinijeti potpunijem sagledavanju Augustinčićevog opusa.

Povrh donacije, koju je činilo tristotinjak jedinica (uglavnom gipsanih djela te manji broj radova u bronci, glini i plastelinu), dosad je prikupljeno još 56 djela: 46 skulptura, 1 medalja i 9 crteža. U kontekstu nabave, 15 djela je darovano ili ustupljeno, 38 otkupljeno od privatnih vlasnika, a tri su lijevana u broncu po predlošcima izvan Galerijskog fundusa. Većina akvizicija predstavljena je na povremenim izložbama i(li) publicirana, no neke su dosad bile nepoznate javnosti. S obzirom da prva akvizicija potječe iz 1980. godine, izložbom Akvizicije Zbirke Galerije Antuna Augustinčića ujedno obilježavamo i 40 godina sustavnog prikupljanja Augustinčićevih djela u klanječkoj Galeriji.

Od ukupno 56 akvizicija, 41 djelo izloženo je u prizemlju i prvom katu Studija GAA, a 15 ih je uključeno u stalni postav Galerije.

Autor izložbe je Davorin Vujčić, popraćena je opširnim katalogom, a ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH. Može se razgledati svakodnevno, osim ponedjeljkom, od 9 do 17 sati te vikendom od 10 do 18 sati.

https://www.facebook.com/Studio-Galerije-Antuna-Augustinčića/