Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnička propaganda Heynowskog i Scheumanna na Kratkom utorku

Prvi Kratki utorak nakon koronične pauze, i posljednji prije ljetne, održat će se 9. lipnja u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, u 21 sat, a bit će posvećen najpoznatijim i najkontroverznijim istočnonjemačkim dokumentaristima - dvojcu Heynowski i Scheumann.
vrijeme: 09.06.2020. 21 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://hfs.hr/
Šefovi potpuno autonomnog, ali državno financiranog produkcijskog 'H&S Studia' od 1969. do 1982. realizirali su oko 70 filmova koji su većinom razotkrivali pogubnu politiku zapadnih zemalja u Vijetnamu, Čileu i postkolonijalnoj Africi. I dok su filmovi bili dobrim dijelom propagandnog karaktera, imali su zapanjujuću razinu umjetničke inventivnosti i jedinstvenosti. Tijekom 70-ih kružili su svjetskim festivalima, na kojima su dobivali brojne nagrade, da bi raspadom DDR-a pali u zaborav.

 

Na programu ćemo gledati četiri H&S filma, od kojih izdvajamo šokantno remek-djelo 'Čovjek koji se smije - ispovijed jednog ubojice' (Der lachende Mann - Bekenntnisse eines Mörders), u kojem uz bocu alkohola njemački plaćeni vojnik Siegfried 'Kongo' Müller otkriva kako svoju nacističku prošlost, tako i zločinačke aktivnosti tijekom građanskog rata u Kongu 60-ih. S obzirom na način na koji su Heynowski i Scheumann postigli svoj redateljski cilj, film se smatra pretečom 'Čina smaknuća' (The Act of Killing) Joshue Oppenheimera, najvažnijeg dokumentarca snimljenog posljednjih desetak godina. Program je sastavio austrijski filmolog Alejandro Bachmann koji će ga i najaviti, nažalost virtualnim putem.

 

Opširnije o programu…