Preskočite na glavni sadržaj

Sunčana strana Prisavlja: 'Glazba i grad' ansambala HRT-a

Manifestacija 'Glazba i grad', kojom su tradicionalno ansambli Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe, ove godine, zbog epidemioloških mjera, seli na otvoreni prostor s južne strane zgrade Hrvatske radiotelevizije.
vrijeme: 19.06.2020.
mjesto: Zagreb, HRT, Prisavlje
url: http://www.hrt.hr

Nova ljetna pozornica u gradu očekuje vas u parku na adresi Prisavlje 3. Sunčana strana Prisavlja počinje koncertima orkestara HRT-a za vikend: 19., 20. i 21. lipnja u 20.30 uz televizijske i radijske prijenose. Odahnite od elementarnih i zdravstvenih nepogoda uz plesni spektakl sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, posvetu Sinatri uz Massima i Jazz orkestar HRT-a te kajkavske bisere s Tamburaškim orkestrom HRT-a.

Manifestaciju otvara Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, u petak, 19. lipnja, izborom plesnih skladbi iz pera glasovitih skladatelja klasične glazbe. Inspirativnost i poticajnost plesnih ritmova dočarat će nam točke u rasponu od opernih remek-djela Gioachina Rossinija, Jean-Philippea Rameaua, Aleksandra Borodina i Georgea Gershwina preko španjolskim koloritom nadahnutih plesova Pabla de Sarasatea, Georgesa Bizeta, Manuela de Falle i Isaaca Albéniza do glasovite druge Jazz suite Dmitrija Šostakoviča i zaključka u veličanstvenom Simfonijskom kolu našega Jakova Gotovca.

Glazbenicima Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija pridružit će se međunarodno proslavljeni solisti: gitarist Petrit Çeku, udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić i bariton Leon Košavić, uz sopranisticu Nataliju Kralj.

Dan poslije, u subotu, 20. lipnja, Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera udružuje se s Massimom kako bi izveli svevremenske uspješnice iz repertoara Franka Sinatre. Riječ je o programu koji je 2010. ovjekovječen i na nosaču zvuka Massimo Sings Sinatra na kojem su zabilježene pjesme poput  My WayI' ve Got You Under My SkinNew York New YorkFly Me to the Moon... Posvetu glasovitom the Voiceu Massimo će začiniti pjesmama iz svojega repertoara: Zar više nema nas, Benzina, Iz jednog pogleda…, i to u svježim aranžmanima za big band.

Trodnevnu glazbenu svečanost, na Svjetski dan glazbe i prvi dan ljeta, u nedjelju 21. lipnja, zaključit će Tamburaški orkestar HRT-a na čelu sa šefom dirigentom Sinišom Leopoldom. Njihov posljednji nosač zvuka, realiziran u suradnji s Bojanom Jambrošićem pod nazivom Kajkavski biseri, nagrađen je Porinom za najbolji album tamburaške glazbe, a sada ćemo tu posvetu kajkavskoj glazbenoj baštini čuti i uživo, s istaknutim gošćama, Gabi Novak i Danijelom Pintarić.

Sva tri koncerta počinju u 20.30, a ulaz je besplatan.

Tri koncerta ansambala HRT-a tek su uvod u brojna događanja na pozornici sa "sunčane strane Prisavlja", na kojoj ćemo, uz brojne druge, još imati prilike uživati u nastupima naših orkestara i zbora.

Izvor:
https://glazba.hrt.hr