natječaj

Poziv za sudjelovanje na Izložbi hrvatskog dizajna 1718


vrijeme: 09.05.2018.
prijava: 17.06.2018.

Hrvatsko dizajnersko društvo raspisalo je javni poziv za prijavu radova na Izložbu hrvatskog dizajna 1718, koja će se održati od 25. listopada do 25. studenog 2018. godine u Muzeju za umjetnost i obrt i susjednom Salonu Izidor Kršnjavi.  

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najveća strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj, koja se održava od 1999. u bijenalnom ritmu. Na Izložbi će se predstaviti selekcija recentne dizajnerske produkcije nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja koja obuhvaća profesionalne i studentske radove iz različitih dizajnerskih disciplina.

Rok za prijavu radova je 17. lipnja 2018. do ponoći. 

Uvod

Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća profesionalne i studentske radove iz područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi itd. Izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti.
Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.
Radovi predstavljeni na Izložbama hrvatskog dizajna prolaze oštru selekciju žiratora, koja ne valorizira samo dizajnersku pismenost projekata već i eksperimente, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetne autorske iskorake te prije svega kulturnu vrijednost dizajna. Jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj, a izložba ujedno reflektira i temeljan odnos dizajna i gospodarstva, što se posebice pokazalo važnim kroz fluktuaciju prisutnosti industrijskog dizajna na dosadašnjim izložbama.
Cilj izložbe je autentično dokumentirati “trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visokopostavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost.

Kategorije

Radovi na izložbi 1718 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama:
1_ dizajn vizualnih komunikacija
2_ dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija
3_ dizajn ambalaže
4_ industrijski / produkt dizajn
5_ prostorne i grafičke intervencije i sistemi
6_ modni i odjevni dizajn
7_ cjeloviti projekt / proizvod
8_ projekt / inicijativa / kritički dizajn
Svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “projekt/inicijativa/kritički dizajn”.

Prijava radova

Prijave radova traju od 7.5. do 17.6.2018. putem obrasca za prijavu profesionalnih i studentskih radova. Detaljni uvjeti, način prijave, kriteriji vrednovanja radova te način rada Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda opisani su u nastavku. Izložba će se otvoriti 25. listopada 2018. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Dio izložbenog postava prikazat će se u Salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

Poziv u cijelosti pročitajte ovdje.

(D.H.F., 10.05.2018)