Preskočite na glavni sadržaj

INA donirala po 800 tisuća kuna trima kulturnim ustanovama stradalima u potresu

INA-Industrija nafte, d.d. donirala je ukupno dva milijuna i 400 tisuća kuna trima zagrebačkim kulturnim i znanstvenim ustanovama od kojih je svaka u četvrtak primila po 800 tisuća kuna donacije kako bi što prije mogle sanirati štete nastale u razornome potresu u ožujku ove godine.
vrijeme: 18.06.2020.
mjesto: Zagreb

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Arheološki muzej te su tri ustanove čiji su čelnici primili donacije Ine na svečanosti održanoj u četvrtak u palači HAZU, koja je također oštećena u potresu.


Donacije su primili predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović i ravnatelj Arheološkoga muzeja Sanjin Mihelić, a uručio im ih je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.


INA prijatelj kulture i odgovorna prema gradu Zagrebu


Predsjednik Uprave Ine podsjetio je kako već neko vrijeme živimo u teškim uvjetima zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.


Fasimon je istaknuo kako ta kriza pogađa i Inu, kao i cijelu MOL Grupu, te moraju revidirati investicijske planove. Ali, ustvrdio je, bez obzira na te okolnosti, INA je svjesna da treba ulagati u kulturu i znanost zbog brige o kvaliteti života društva u kojemu živi i radi.


Rekao je da su zato u Ini, svjesni da su u potresu u zaštićenoj povijesnoj jezgri Zagreba stradali mnogi vrijedni kulturni i znanstveni objekti, bili dužni pomoći da se stanje što prije popravi i kako bismo, dodao je, pokazali da smo jači od elementarne nepogode.


Fasimon je i podsjetio kako je upravo akademik Neidhardt projektirao poslovnu zgradu Ine. Također, napomenuo je da je INA i prije ove donacije darovala već ukupno više od milijun i pol kuna za borbu protiv pandemije COVID-19 ustanovama diljem Hrvatske, kao i za sanaciju šteta nastalih u potresu u Zagrebu.


Primatelji donacije suglasni - INA je ponovno pokazala društvenu odgovornost


Domaćin svečanosti predsjednik HAZU istaknuo je kako je INA potporom koju je dala najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi opet iskazala svoju društvenu odgovornost i pružila inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Također, podsjetio je i na činjenicu da je INA jedan od osnivača Zaklade HAZU.


MUO je zbog teških oštećenja zadobivenih u potresu zatvoren za posjetitelje, a njegov ravnatelj Miroslav Gašparović je u riječima zahvale za donaciju izrazio uvjerenost da će ta donacija pomoći da se muzejska zgrada što prije osposobi kako bi nastavila s programima važnim za očuvanje kulturnog identiteta sviju nas.


Sudbinu MUO dijeli i Arheološki muzej, a njegov ravnatelj Sanjin Mihelić posebice je zahvalio Ini što je prepoznala hitnost djelovanja. Vjeruje kako će se, zahvaljujući ovoj donaciji, uspjeti vratiti stalni muzejski postav u stanje prije potresa, iako je svjestan da će obnova muzeja biti dugotrajna.


Na svečanosti su, među ostalima, bili i član Uprave Ine Darko Markotić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i potpredsjednici HAZU akademici Frano Parać i Davor Miličić. (Hina)