nagrada

Muzej Sinjske alke jedan od dobitnika nagrade EU za kulturnu baštinu


vrijeme: 15.05.2018.

Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu, proglasile su dobitnike nagrade EU-a za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018. Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti. Jedan od dobitnika ove godine je i Muzej Sinjske alke.

U ovogodišnjim se nagradama, kao poseban doprinos 2018.– Europskoj godini kulturne baštine, posebice naglašava dodana vrijednost EU-a odabranih postignuća u području baštine. Neovisni stručni žiri pregledao je više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 zemlje iz cijele Europe. 
Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini. 

 Foto: www.alka.hr

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke. Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji sada imaju priliku doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenut i pretežno financiran od strane Viteškog alkarskog društva Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.
Za vrijeme natjecanja alkari u punom galopom jašu na konjima trkalištem i ciljaju kopljem prema željeznom prstenu koji visi na užetu. Ime prstena je 'alka' - riječ s turskim korijenom, a ona  odražava i sjecište ovdje prisutnih kultura Istoka i Zapada. Natjecanje svake godine označava trenutak sudjelovanja i okupljanja cijele zajednice u pripremi mnogobrojnih aspekata koji doprinose očuvanju običaja.
Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Posjetitelj također može pregledavati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.
Muzej je namijenjen svim dobnim skupinama, a posebno je usmjeren na prenošenje tradicije djeci i mladima. Iz sličnih razloga organiziraju se edukativne radionice i predavanja za lokalne stanovnike kako bi se zaštitila i očuvala stara tradicija i obrti povezani sa Sinjskim alkom, koji potječu iz Sinja i iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i Azije. Ocjenjivački sud je naglasio ovaj aspekt, ističući kako je "muzej postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, unaprijeđene složenom izložbom muzeja". Rad Muzeja Sinjske Alke dao je vidan doprinos razvoju i unapređenju turističke infrastrukture u gradu Sinju i očuvanju ove važne baštine.

Dobitnici će predstaviti svoja postignuća u području baštine na Izložbi izvrsnosti 21. lipnja na Forumu Allianz.

Građani iz cijele Europe i ostatka svijeta mogu glasovati putem interneta za nagradu javnosti te mobilizirati potporu nagrađenim postignućima iz svoje ili neke druge zemlje EU-a. Priopćenje u cijelosti pročitajte ovdje.

https://www.alka.hr/novost_opsirno.asp?pageID=15&nID=263
http://www.europeanheritageawards.eu/winners/alka-sinj-museum/

 

(D.H.F., 16.05.2018)