konferencija, znanstveni skup, najave

Zadar: Međunarodna konferencija 'Potopljena baština Prvog svjetskog rata'


vrijeme: 12.06.2018.
mjesto: Zadar

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, u sklopu projekta NETWORLD ('Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries') te u suradnji s Ustanovom INOVAcija, organizira međunarodnu konferenciju o kulturnom turizmu s naglaskom na Prvi svjetski rat. 

Dio je to ukupnog programa obilježavanja Godine kulturne baštine i na taj će se način i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru priključiti europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

Konferencija pod nazivom „Potopljena baština Prvog svjetskog rata“ održat će se dana 12. lipnja 2018. (09:30-17:00), u prostoru crkve sv. Nikole u sklopu MCPA Zadar.

Datum konferencije je simbolično odabran povodom 100. obljetnice potonuća austro-ugarskog broda Szent István, koju ovim putem obilježavamo.

Republika Hrvatska ima veliki potencijal za razvoj ronilačkog turizma te će konferencija ići u smjeru njegove popularizacije. Stručnjaci iz područja povijesti, kulturnog turizma i podvodne arheologije predstavit će povijesne pomorske događaje i flote Prvog svjetskog rata na Jadranu. 
Jednako tako naglasak će biti na samim lokacijama olupina brodova koje su turistički atraktivne i koje je potrebno dodatno valorizirati.

Tijekom konferencije, sudionici će između ostalog imati priliku poslušati predavanja/ vidjeti prezentacije o najvećem ratnom brodu potopljenom na Jadranu - bojnom brodu Szent István, o parobrodu Baron Gautsch koji predstavlja jednu od najatraktivnijih ronilačkih lokacija u Jadranu pa i u svijetu, olupini talijanskih bojnih brodova Regina Margherita i Cesare Rossarol itd.

U okviru konferencije sudionici će moći razgledati Galeriju Međunarodnog centra za podvodnu baštinu te izložbu plakata ,,100 godina samoće pod morem’’ u crkvi sv. Nikole.

Program konferencije

Opširnije: http://icua.hr/hr/dogadanja/292-potopljena-batina-prvog-svjetskog-rata


 

(D.H.F., 16.05.2018)