festival

Mov(i)e Activism u Rijeci: projekcije filmova 'Tvornica je naša' i 'Left on Pearl'


vrijeme: 18.05.2018. 19 h
mjesto: Rijeka

U petak, 18. svibnja, u 19 sati, u riječkoj Filodrammatici održat će se novo izdanje festivala dokumentarnog filma Mov(i)e Activism uz projekcije filmova 'Left on Pearl' redateljice Susan Rivo i 'Tvornica je naša' Vedrane Pribačić.

Tema koja se provlači kroz oba filma je okupacija prostora u svrhu skretanja pozornosti na postojeće probleme i borbu za rješavanje istih. Nakon projekcija filma Tvornica je naša održat će se razgovor s autoricom Vedranom Pribačić te protagonistom filma Dragutinom Vargom.
 
Mov(i)e Activism je putujući festival dokumentarnog filma kojem je cilj potaknuti i ojačati video aktivizam, interkulturalnu suradnju i aktivnu građansku participaciju. Projekt se provodi u organizaciji međunarodne grupe mladih ljudi koji su prepoznali potrebu da u javnosti govore o aktivizmu.
 
Mov(i)e Activism čine festivalska izdanja u Kragujevcu (Srbija), Coimbri (Portugal), Valenciji (Španjolska), Rigi (Latvija), Berlinu (Njemačka), Rijeci (Hrvatska), Banja Luci (BiH) i Bologni (Italija), a riječko događanje predvodi udruga Filmaktiv. Novo izdanje festivala imalo je svoju premijeru u Rigi u siječnju ove godine, a filmske projekcije uslijedit će u svakom od gradova – partnera na projektu. Više o festivalu pročitajte na službenoj stranici.
 
U petak, 18. svibnja Mov(i)e Acitivism bit će u Rijeci. Projekcije se održavaju u Filodrammatici na adresi Korzo 28, s početkom u 19 sati. Prikazat će se filmovi Left on Pearl redateljice Susan Rivo i Tvornica je naša Vedrane Pribačić, koja će s protagonistom Dragutinom Vargom nakon projekcije sudjelovati u razgovoru pred publikom.
 
Left on Pearl je dokumentarni film o desetodnevnoj okupaciji zgrade u vlasništvu Harvardskog sveučilišta 1971. od strane ženskog pokreta za oslobođenje, dok film Tvornica je naša govori o radničkoj borbi za očuvanje tvornice alatnih strojeva (ITAS) u gradiću Ivancu pored Varaždina. Tvornica uspješno djeluje i danas i jedini je primjer radničkog dioničarstva u Hrvatskoj.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 16.05.2018)