Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Dijalozi - Josip Vaništa / Miroslav Krleža'

U sklopu 9. festivala Miroslav Krleža (2. - 7. srpnja), u Modernoj galeriji u Zagrebu, u ponedjeljak, 6. srpnja 2020., u 19 sati, održava se jednodnevna izložba Dijalozi - Josip Vaništa / Miroslav Krleža, u autorskoj koncepciji akademika Tonka Maroevića.
vrijeme: 06.07.2020.
mjesto: Zagreb, Moderna galerija
url: https://www.moderna-galerija.hr/

U najavi događanja akademik Tonko Maroević piše: 'Festival Miroslav Krleža nastavlja propitivati odnos suvremenih likovnih umjetnika prema djelu Miroslava Krleže, koji je od svojih početaka imao živ odnos s likovnom scenom i bitno je utjecao na modernu hrvatsku umjetnost, što se manifestiralo u nizu opusa – od Hegedušića i Augustinčića, preko Svečnjaka, Radauša, Vanište i Stančića, do Boureka i Marije Ujević-Galetović, Šercara i Kauzlarića. Naime, malo koji je značajni slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao kao crnu mrlju ili crvenu krpu. Nakon dijaloga Krleža–Babić, Krleža–Bućan, Krleža–Vrkljan, ove godine priređujemo izložbu Dijalozi – Josip Vaništa/ Miroslav Krleža. U prostoru Moderne galerije postavljene su u odgovarajućoj dramaturgiji slike i crteži istaknutog umjetnika te se na taj način uspostavlja novi dijalog s Krležom, u kojem veliki slikar fiksira živu sliku pisca.'
 
Izložba 'Dijalozi - Josip Vaništa / Miroslav Krleža' uz crteže iz grafičke mape Josipa Vanište u izdanju tiskare Kratis predstavlja i prepoznatljivu Vaništinu "crtu", 'Bez naslova', (oko 1964.) iz zbirke Moderne galerije.
 
U toj prigodi govorit će Branko Franceschi, ravnatelj Moderne galerije, Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža, akademik Tonko Maroević  te hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Franjo Dijak.
 
Napomena:
Događanje je ograničeno na 20 posjetitelja uz prethodnu najavu organizaciji Festivala Miroslav Krleža radnim danom od 9 do 18 sati (095/353-71-72), a obvezno je i nošenje zaštitnih maski za vrijeme trajanja događanja.

https://www.moderna-galerija.hr/