Preskočite na glavni sadržaj

'Rad panike'- posljednja predstava kolektiva udruženog u umjetničku organizaciju BADco.

Predstava 'Rad panike' 10. i 11. srpnja bit će izvedena na Grobničkom polju i ona je posljednji dio trilogije započete predstavom 'Iskop' izvedenom 2018. u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom 'rePublika u orkestru' koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajca u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.
vrijeme: 10.07.2020.
mjesto: Rijeka; Grobničko polje
url: http://badco.hr/


Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Rijeci, BADco. prestaje s produkcijom nakon 20 godina djelovanja jer, kako je objasnio redatelj Goran Sergej Pristaš, nisu uspjeli stvoriti mogućnost daljnjeg produkcijskog rasta i odgovarajuće uvjete rada za članove skupine koji bi im pružali sigurnost rada. Pristaš je istaknuo da i dalje postoje razlozi za njihovo djelovanje, ali nema uvjeta da bi se ostvarivale složene produkcije.


Predstava se u organizaciji udruge Drugo more postavlja kao sastavni dio programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Okupila je izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, kompozitora Gordana Tudora kao autora glazbe, vizualne umjetnike Gorana Petercola kao dizajnera svjetla, Silvia Vujičića kao dizajnera kostima te Sinišu Ilića kao autora knjižice ilustracija. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak i Nataša Antulov.

 

Predstavu izvode: Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Evita Tsakalaki. Izvedbu prati i Puhački orkestar KUD-a “Sloga” Ravna Gora.

 

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec.

 

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

 

Izvedbe:

10. srpnja 2020., 20:30-22:30

11. srpnja 2020., 20:30-22:30

 

Lokacija: Grobničko polje, Rijeka

 

[Ulaz na izvedbe je slobodan. Molimo vas da svoj dolazak potvrdite na produkcija@badco.hr. Uz potvrdu ćete dobiti upute za dolazak.]

 

'Rad panike' je događanje smješteno u brisanom prostoru Grobničkog polja. U taj infrastrukturni prostor velikih razmjera, brzina i napona ne nalazimo ulaz jer unatoč slikovitoj sagledivosti mjesta dodira između prirodnog krajolika i tehnoloških sustava - dalekovoda, aerodroma, autmotodroma, autoputa - on je inverzija prostora ljudskog razmjera u kojima svakodnevno obitavamo, u kojima se vozimo, kroz koja hodamo. Njegov identitet je ne-tu. Upravo kao što je identitet svakodnevice ova infrastruktura vodova, čvorova i mreža koji ju održavaju.

 

'Rad panike' je događanje nastalo u obustavljenom vremenu. Vremenu vrlo izvjesnog kraja i vrlo neizvjesnog početka. Međutim, da bi svakodnevica mogla biti nešto drugo, da nešto završi a novo može započeti, promjena mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što neće moći biti i onoga što će se možda zbiti.

 

Opširnije…

 
Izvor: Badco. / Hina