natječaj

#EuropeanFilmChallenge: S 10 europskih filmova do Venecije


prijava: 31.07.2018.

Filmofili do 31. srpnja mogu osvojiti jedinstvenu priliku – posjetiti Veneciju te doživjeti atmosferu najstarijeg svjetskog filmskog festivala koji ove godine bilježi 75. izdanje. U Hrvatskoj se projekt European Film Challenge odvija u dva kruga, s dva pobjednika. Na kraju svakog kruga natjecanja najpredaniji filmofil je nagrađen odlaskom na jedan od velikih europskih filmskih festivala i to posve besplatno: putni troškovi, smještaj i akreditacija su nagrada za gledanje filmova.

Sudionici ovog europskog filmskog izazova filmove trebaju pogledati na različitim legalnim platformama i u različitim kontekstima: televizija, kino, festivali, VOD, streaming....Nakon gledanja, korisnici svoje iskustvo gledanja europskog filma dijele na društvenim mrežama putem web stranice www.europeanfilmchallenge.eu, a kao dokaz trebaju priložiti fotografiju na kojoj se vidi kako su i gdje gledali film.
 
S obzirom na to da je riječ o natječaju, organizirano je i ocjenjivanje natjecatelja, a kako #EuropeanFilmChallenge traje, tako se i pribrajaju bodovi ovisno o broju odgledanih filmova, zemlji produkcije i različitosti platformi na kojima su gledani. Potrebno je imati profil na Facebooku i registrirati se na stranicu europeanfilmchallenge.eu.
 
U prvome krugu koji je zaključen 15. travnja dobili smo i prvu pobjednicu iz Hrvatske, maturanticu Veroniku Milinović koja je upoznala Filmski festival u Cannesu. Sljedeći je krug započeo, a bit će zaključen 31. srpnja. Najbolji će natjecatelj otići u Veneciju na filmski festival koji ove godine traje od 29. kolovoza do 8. rujna.
 
 'Projekt je u Hrvatskoj odlično krenuo, više stotina natjecatelja iz svih dijelova zemlje su u njemu sudjelovali i iznimno nam je drago da je brzo prepoznat. Veronika Milinović se u Cannesu odlično provela, no pred nama je sada Venecija, jedan od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala. S nestrpljenjem očekujemo nove, ali i dosadašnje natjecatelje', ističu voditelji projekta Tina Hajon i Hrvoje Pukšec iz udruge Pari Pikule, koja je projekt razvila sa šest partnera, stoga se #EuropeanFilmChallenge istovremeno odvija u Hrvatskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Srbiji i Španjolskoj.
 
Projekt je sufinanciran sredstvima Kreativne Europe – Programa Media Europske Unije i Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 06.06.2018)