Preskočite na glavni sadržaj

Daria Lorenci-Flatz u Taormini nagrađena za ulogu u filmu 'Mater'

Daria Lorenci-Flatz dobila je za ulogu u filmu "Mater", redatelja Jure Pavlovića, nagradu za najbolju glumicu na 66. Taormina Film Festivalu, koji se prošloga tjedna održao u gradu Taormini na Siciliji.
vrijeme: 20.07.2020.
mjesto: Slavonski Brod

Dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Jure Pavlovića "Mater" prati Jasnu koja se vraća u rodno selo iz Njemačke kako bi oboljelu staru majku Anku premjestila u starački dom.

Uz Dariju Lorenci-Flatz u filmu glume Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju, a film su montirali Jure Pavlović i Dragan Von Petrovic. Zvuk je oblikovao Martin Semenčić, a kostimografkinja je Katarina Zaninović.

Kako se ističe u priopćenju, Lorenci-Flatz zahvalila je žiriju putem video poruke, istaknuvši kako nagradu posvećuje svima koji su bili primorani napustiti dom zbog rata ili ekonomske krize, poput nje, koja je morala napustiti Sarajevo tijekom rata. "To iskustvo utkala sam u lik Jasne i nadam se da filmovi koje radimo barem malo mogu promijeniti svijet i dati nam nadu da ćemo jednog dana živjeti na boljem mjestu", izjavila je glumica.

Film "Mater" imao je svjetsku premijeru krajem prošle godine na 'Black Nights' filmskom festivalu u Tallinnu, a prikazan je i na beogradskom FEST-u početkom ove godine gdje je nagrađen kao najbolji film regije. Hrvatska premijera bila je nedavno na otvaranju Festivala mediteranskog filma u Splitu u Ljetnom kinu Bačvice što je bio uvod u ljetnu turneju koja počinje 20. srpnja i tijekom koje će film biti prikazan u kinima koja djeluju u sklopu Kina Mediteran te u ostalim kinima pod otvorenim nebom.

Film je snimljen u produkciji hrvatske Sekvence te koprodukciji srpskog Wake Up Film & Video Productiona, francuskog Les Films de l'oeil sauvage te bosanskohercegovačkog Udruženja Novi Film. (Hina)