Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Sanje Iveković: Domaći rad u samoizolaciji

U novigradskoj Galeriji Rigo, u petak, 24. srpnja, otvara se izložba Sanje Iveković naziva 'Domaći rad u samoizolaciji', koja će se moći pogledati do 15. kolovoza 2020.
vrijeme: 24.07.2020.
mjesto: Novigrad, Galerija Rigo
url: http://www.muzej-lapidarium.hr

'Sanja Iveković prvi put je izlagala u Galeriji Rigo u svibnju/lipnju 1996. godine. Izložila je video instalaciju Ne-stabilne slike, što je bio i naziv izložbe. Bila sam fascinirana njezinim progresivnim djelovanjem i razmišljanjima, jer mala galerija i udaljeni Novigrad ipak nisu mogli ispuniti sve uvjete njezina predloženog koncepta. Bez obzira na to Sanja Iveković nije odustala, niti se predala. Uzajamnošću i razumijevanjem rađalo nešto što je od ne-stabilnih slika nastalo, zapravo, stabilna izložba. I to dosljedna umjetnici.

Sada, kada drugi put izlaže u Galeriji Rigo, dakle 24 godine kasnije i u vremenu kada cijeli niz kriza potresa svijet ili, kako je umjetnica te 1996. godine nehotice predvidjela, u vremenu doista ne-stabilnih slika, predstavlja se s novim radovima u mediju sinestezije lica i riječi, što je ujedno i sadržaj ove publikacije. Riječ je o medijskim slikama rađenim u suradnji s dizajnericom Sanjom Bachrach Krištofić, u formi intersubjektivnosti i civilizacijske potrebe umjetnice za ljudskom solidarnošću. Na tom su tragu i tekstovi umjetničinih kustosica i suradnica. Sasvim poseban prilog je tipično trbuljakovski pristup narativu o dugogodišnjem poznanstvu i prijateljstvu Gorana Trbuljaka i umjetnice.

Sanja Iveković, koja je primjerima vlastitih radova potvrdila da suvremena umjetnost i te kako jestdruštveno relevantna ili, ako hoćete, protumoć sustavu čiji su odnosi usmjereni kontroli, podčinjavanju i isplativosti, i ovaj je put pokazala, baš kao i prije 24 godine, da ne odustaje, da se ne predaje. Dapače, svojim kritičkim razmišljanjem i djelovanjem i dalje uznemiruje zbilju promatrača, pa radilo li se o stabilnim ili ne-stabilnim slikama.' (Jerica Ziherl, kustosica izložbe)

Koncepcija izložbe: Sanja Iveković, Sanja Bachrach Krištofić
Izložbu prati posebno izdanje s tekstovima Zdenke Badovinac, Johanne Sokolowske, Jelene Vesić i Gorana Trbuljaka.

https://www.facebook.com/events/999671843797273/

www.muzej-lapidarium.hr
www.facebook.com/MMLapidarium/