Preskočite na glavni sadržaj

Na Four River Film Festival stigle prijave mladih autora iz 99 zemalja

Na manifestaciju srednjoškolske filmske produkcije 13. Four River Film Festival prijavljeno je 1.445  filmova iz 99 zemalja, a organizatori iz Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac najavili su održavanje festivala od 8. do 12. rujna.
vrijeme: 08.09.2020.
mjesto: Karlovac
url: https://frff.com.hr/

U tom bi se razdoblju trebala održati i 25. Filmska revija mladeži koja pokazuje hrvatsku srednjoškolsku produkciju.

Na Four River Film Festival stiglo je gotovo 1.500 filmova iz 99 zemalja: od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Urugvaja, Mozambika i gotovo svih europskih zemalja što potvrđuje njegov status kao globalno relevantnog, s mnoštvom zanimljivih i kvalitetnih filmova, priopćeno je iz Hrvatskog filmskog saveza.

Za 25. Filmsku reviju mladeži prijavljeno je 187 filmova hrvatskih autora, od 14 od 20 godina, a u službenu je konkurenciju uvršteno 43 filma i to 17 igranih, 12 iz kategorije slobodnog stila, devet animiranih i pet dokumentarnih.

Najzastupljeniji klubovi su Udruga Blank, FKVK Zaprešić, Kinoklub Karlovac, Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba, te Škola likovnih umjetnosti iz Splita.

Selektori Ana Đordić, Boško Picula i Dinka Radonić pregledali su uz domaće i 1.445 stranih filmova da bi odabrali njih 28 za Four River Film Festival i to u kategorijama igranog i animiranog filma po 10 filmova, dokumentarnih pet, te tri filma slobodnog stila.

Najvećim brojem prijava ističu se autori iz Indije, sa 183 filma.

Selektorica, profesorica hrvatskog jezika, filozofije i filma kao medijske pismenosti Ana Đordić rekla je da je velik broj prijavljenih filmova u vrijeme koronakrize jasan pokazatelj da ne jenjava kreativnost mladih i ljubav prema filmskom stvaralaštvu i filmu, te da je potrebno nastavljati poticati filmsku produkciju mladih autora.

Mnogo se prijavljenih filmova svih rodova bavilo aktualnim problemima od nasilja i tolerancije do pandemije i lockdowna, a Ana Đordić uvjerena je da su selektori “odabrali najbolje od najboljih”. (Hina)