Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatske dokumentarne produkcije i koprodukcije na DokuFestu

Ovogodišnje, online izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, koje se održava od 7. do 25. kolovoza u Prizrenu, Kosovo, donosi i tri hrvatske produkcije i koprodukcije, u sklopu natjecateljskog programa Balkan Dox.
vrijeme: 07.08.2020.
mjesto: Prizren, Kosovo
url: https://dokufest.com/

Premijerno će se prikazati film redatelja Ivana Ramljaka "O jednoj mladosti", nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, u kojemu autor rekonstruira odnos s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao.

Priča je to i o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja '90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata, ističe se u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

U istom programu prikazuje se dugometražni dokumentarni film srpske redateljice Marije Stojnić "Govori da te vidim", nastao u srpsko-katarsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent Restart), koji se razvijao i u programu ZagrebDox Pro.

Film istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Europi, koji predstavlja svojevrsni kulturni svjetionik grada, kroz svoj dramski, eksperimentalni, glazbeni i znanstveni program.

Svjetsku premijeru imao je prošle godine, na 32. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu.

Tu je i dugometražni dokumentarni film "Priče iz zatvorske ćelije" mađarskog redatelja i scenarista Ábela Viskyja, nastao u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji (Fade In).

Film prati odnos očeva koji se nalaze u zatvoru i njihove djece kod kuće, kojima su poveznica bajke koje im očevi pišu kako bi kroz izmaštane situacije uspostavili prisniji odnos.

"Priče iz zatvorske ćelije" su svoju svjetsku premijeru imale početkom ove godine, u međunarodnom natjecateljskom programu festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC.

DokuFest, najveći filmski festival na Kosovu, inače se održava u Prizrenu, a zbog pandemije svoje je 19. izdanje 'preselio' online. U osam natjecateljskih sekcija, prikazat 90 naslova iz 51 zemlje, a svi će filmovi biti dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi. (Hina)