izložba

Damir Perinić: 'Moj Pariz - Mon Paris'


vrijeme: 15.06.2018. - 05.07.2018.
mjesto: Novigrad, Muzej Lapidarium, Galerija Rigo

Otvorenje izložbe i predstavljanje knjige Damira Perinića 'Moj Pariz - Mon Paris' održat će se u petak, 15. lipnja u Novigradu. Fotografije na izložbi snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine.

Damir Perinić: Moj Pariz - Mon Paris

Predstavljanje knjige:
Muzej - Museo Lapidarium, 15.6.2018. u 20:30 sati
O knjizi će govoriti Anamarija Habjan i Vilma Bartolić.

Otvorenje izložbe:
Galerija - Galleria Rigo, 15.6.2018. u 21 sat
Kustosice: dr. sc. Jerica Ziherl, mag. cult. Dina Kamber
Izložba ostaje otvorena do 5.7.2018.

Arhitekt Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje. Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja.

U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu oneobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akciji nalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i "jednoj prolaznici", za koju se "ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide".
 
https://www.facebook.com/events/1560939527349909/(D.H.F., 13.06.2018)

Tagovi: Damir Perinić