izložba

'Cosi fan tutte na kon(op)cu', izložba u galeriji Šira


vrijeme: 14.06.2018. - 03.07.2018.
mjesto: Galerija ALU Šira, Preradovićeva 13, Zagrebu

Otvorenje izložbe scenografije i kostimografije opere 'Cosi fan tutte' pod nazivom 'Cosi fan tutte na kon(op)cu' održat će se u četvrtak, 14. lipnja 2018. godine u 19 sati u galeriji ALU Šira u Zagrebu.
 
Izložba “Cosi fan tutte na kon(op)cu” nastavak je umjetničkog  projekta sljedećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta-studija dizajna.

'Izložba „Cosi fan tutte na kon(op)cu“ sažima kreativan proces rada od ideje do izvedbe scenografije i kostimografije opere „Cosi fan tutte“  W. A. Mozarta, izvedene u svibnju ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Zajednički operni projekt pet sveučilišnih sastavnica (MUZA, ADU, ALU, TTF i AF-SD) okupio je ove godine više od 150 studenata, profesora i kazališnih profesionalaca. Scenski dizajn sukreirali su studenti kostimografije, scenografije, animacije, scenskog slikanja, oblikovanja svjetla i oblikovanja projekcija. Oblikujući „Cosi“ studenti su prošli cosifantutte kazališni proces - od čitanja i slušanja opere, susreta s redateljicom i izvođačima, razvijanja koncepata, skica i nacrta, potrage za materijalima i scenskim i kostimskim elementima, do izrade u scenografskim i kostimografskim radionicama i, napokon, sudjelovanja u izvedbama.

Na kraju te velike avanture događa se izložba. Studenti scenografi i kostimografi izlažu slikovno-predmetni slijed rada na Mozartovoj operi. Na kon(op)cu vise skice, slike, riječi i artefakti koji svjedoče pretapanju ideja u realitetnost kazališne pozornice na kojoj krpe i konci, cipele i brkovi, slikarski kistovi i zrake svjetla tvore jedinstvenu scensku sliku. Kon(op)ac kao osnovna tvorbena nit i scene i kostima, plete i nosi kazališnu iluziju i izložbenu zbilju.' / Tanja Lacko, doc art. (ADU)

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet; 17-21 h, vikendom 10-20 h) do 03.07. 2018.

https://www.facebook.com/GalerijaShira/  
http://www.shira.alu.hr/

(D.H.F., 13.06.2018)