" />
projekcija

Talijanski filmovi nagrađeni u Cannesu na programu kina 'Europa'


vrijeme: 14.06.2018.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3

'Ciambra' i 'Sicilijanska bajka', talijanski filmovi nagrađivani na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu 14. lipnja se počinju prikazivati u zagrebačkom kinu 'Europa', kao i u odabranim kinima u sklopu Kino mreže.

"S juga Italije dolaze nam dvije intrigantne, visoko estetizirane i sugestivno režirane priče o odrastanju i izgubljenoj nevinosti u društvu koje je otupjelo na kriminalom zatrovanu svakodnevicu", najavljeno je iz kina Europa.

 

"Ciambra" redatelja Jonasa Carpignana prati tinejdžera Pija Amata koji živi u Ciambri, malenoj romskoj zajednici u Kalabriji, posvuda prateći starijeg brata Cosima, usvajajući pritom vještine potrebne da preživi na ulicama grada.

 

Kada Cosimo nestane, Pio se mora snaći između različitih etičkih skupina u susjedstvu - lokalnih Talijana, afričkih imigranata i Roma – te odlučiti je li doista spreman postati muškarcem.

 

Taj "pronicljiv prikaz manjinske teme" nosi producentski pečat Martina Scorsesea i svjetsku premijeru imao je u sklopu canneskog programa "15 dana autora", gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label. Talijanska filmska akademija filmu je dodijelila dvije nagradeDavid di Donatello, za najbolju režiju i najbolju montažu.

 

Hrvatska publika imala je priliku vidjeti 'Ciambru' u sklopu glavnog natjecateljskog programa 15. Zagreb Film Festivala gdje je bio u konkurenciji za nagradu Zlatna kolica.

 

Film se opisuje kao "slobodan nastavak" Carpignanova prvog filma "Mediterranea' koji je prikazan na Zagreb Film Festivalu 2015. godine, u sklopu Dana LUX filma, dok je "Ciambra" prikazana u konkurenciji 15. izdanja tog festivala.

 

Druga "intrigantna, visoko estetizirana i sugestivno režirana priča o odrastanju i izgubljenoj nevinosti u društvu koje je otupjelo na kriminalom zatrovanu svakodnevicu" je "Sicilijanska bajka".

 

Dok 14-godišnji Pio pokušava odrasti u mačističkom okruženju, njegova vršnjakinja Luna u "Sicilijanskoj bajci" opire se tišini i strahu u malenom sicilijanskom selu na rubu šume koje je postalo talac Cosa Nostre, napominje se u najavi.

 

Film autorskog tandema Fabio Grassadonia i Antonio Piazza inspiriran je istinitim događajem koji je devedesetih užasnuo Italiju, nestankom sin mafijaškog doušnika.

 

Luna, Giuseppeova kolegica iz razreda koja je zaljubljena u njega, jedina odbija prihvatiti njegov misteriozni nestanak i ponire u mračan svijet kriminalnog podzemlja koji ga je progutao.

 

"Žanrovski spoj trilera i gotičke bajke 'Sicilijanska bajka' vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije", ističe se, dodajući kako autori stvaraju "čudesan filmski svijet u kojem se mitologija i priče o duhovima isprepliću sa surovom stvarnošću".

 

Atmosferičnosti doprinosi i soundtrack austrijske eksperimentalne glazbenice Anje Plaschg (Soap&Skin).

 

Film je prikazan u sklopu canneskog Tjedna kritike gdje je dugometražni debi "Salvo" istih autora prije nekoliko godina osvojio Veliku nagradu žirija.

 

"Sicilijanska bajka" osvojila je nagradu David di Donatello za najbolji adaptirani scenarij, a hrvatsku premijeru imala je na 15. ZFF-u u sklopu natjecateljskog programa "Ponovno s nama".

 

Oba filma prikazuju se u distribuciji su Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. (Hina)

(R.P.B., 13.06.2018)