izložba

Izložba Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića 'Pogled s Golog Brda'


vrijeme: 22.06.2018.
mjesto: Studio Golo Brdo, Rovinjsko Selo, Rovinj

Izložba umjetnice Nadije Mustapić i umjetnika Tonija Meštrovića u Studiu Golo Brdo, Rovinjsko Selo, otvara se u petak, 22. lipnja 2018. u 20.30 sati.

Izvučeni iz multikanalne audio/video instalacije nastale u 2013. godini i rekontekstualizirani kroz izvedbu na Golom brdu u lipnju 2018. godine, dva video kanala - jedan s prikazima jedno-minutnih video portreta brodograditelja i brodograditeljica i drugi s prikazom usporenog porinuća broda – iznova upućuju na aktualna stanja brodogradnje u Hrvatskoj. Nadija Mustapić i Toni Meštrović prvi su put 2013. godine u galeriji Malog salona u Rijeci prikazali svoju instalaciju naziva Minuta šutnje koja je na poetičan način tematizirala mikro-makro odnose radnika, lokalnih tradicija te nacionalnih i globalnih ekonomija. Te su godine 3. maj i Brodosplit ipak 'spašeni' od sudbine zatvaranja mnogih brodogradilišta u Hrvatskoj procesom privatizacije koja se sada, pet godina kasnije, vrlo izvjesno ispostavlja tek kao odgođen kraj.

Preko stotinu predimenzioniranih video portreta radnica i radnika projiciranih na fasadi - glavi Golog brda upiru poglede prema promatračima. Video 'Lanterna' nastao 2003. godine u autorstvu Tonija Meštrovića u kombinaciji je postavljen na drugoj uzvišenoj eksternoj lokaciji i simbolički je orijentir za navigaciju kroz mrak, a treći je video porinuća broda smješten u unutrašnjosti - trbuhu Golog brda.
 


(D.H.F., 20.06.2018)