Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna radionica Kreativne zajednice u Podravini

Glavni cilj međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini jest interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionica će se održati od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića s Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.
vrijeme: 19.08.2020.
mjesto: Pitomača, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića
url: http://www.preradovic.eu/

Centralno središte, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića će povezati ruralne zajednice u Podravini, polazeći od područja općine Pitomače, općine Podravske Sesvete te sve do grada Đurđevca i Hlebina.

Prvi dan međunarodne radionice posjetit će se Općina Podravske Sesvete te Ekološki vrt mira. Za cijelo vrijeme trajanja međunarodne radionice Općina Podravske Sesvete i HFD „Sesvećice“ osigurali su smještaj i hranu na TIC Karaula Podravske Sesvete za sve volontere i koordinatore.
U Pitomači će se posjetiti Knjižnica i čitaonica Pitomača gdje će se predstaviti rad Knjižnice te Općine Pitomača.
Prije početka istraživanja kulturne baštine bit će predavanja gdje će volonteri saznati o povijesti Pitomače, Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića te naravno samom pjesniku, Petru Preradoviću.
Gosti predavači, uz domaćine iz Općine Pitomače i Kuće Petra Preradovića, biti će iz Udruge mladih Podravske Sesvete – SUMA te Turističke zajednice područja Središnja Podravine. SUMA - Udruga mladih Podravske Sesvete predstavit će svoj rad i djelovanje te utjecaj mladih osoba na razvoj lokalne zajednice, a Turistička zajednica područja Središnja Podravina pokazat će na svojem primjeru kako su uspjeli povezati lokalne aktere i lokalne zajednice te stvoriti zajedništvo što je odličan primjer dobre prakse.
Nakon uvodnih obilaska te predavanja, volonteri i koordinatori će krenuti sa upoznavanjem podravskog kraja i baštine.
Na području općine Pitomače radit će se na kulturnoj baštini Udruge žena Dinjevac gdje će biti predstavljen folklor (pjesma i ples), narodni običaji i nošnji te predstavljanje tradicionalne hrane. Ujedno, biti će i predstavljanje prve uzorne hrvatske seoske žene 2019. godine. Kod udruge Čuvarice kulturne baštine „Kladare“ uz razgledavanje Etno zbirka „Bakina priča“ moći će se vidjeti kako se nekad tkalo te pogledati projekcija filma “Lan”.
U Podravskim Sesvetama, HFD „Sesvećice“ će na TIC Karaula Podravske Sesvete, uz tradicionalnu hranu, predstaviti povijest društva, bogatstvo svojih narodnih nošnji, pjesmu i ples te tradicionalna glazbala koja koriste. Uz HFD „Sesvećice“ sudjelovat će i Športski konjički klub Podravske Sesvete.
U gradu Picoka, odnosno gradu Đurđevcu posjetit će se Gradski muzej Đurđevac gdje će uz predstavljanje stalnog postava Muzeja Grada Đurđevca biti i prikaz Legende o Picokima.
U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (ogranak Muzeja grada Koprivnice) te Galeriji Josip Generalić u Hlebinama bit će vodstvo kroz galerije uz prezentacije programa (HINT, KUL Hlebine, Etnofestival), prezentacija slikanja na staklu uz zadatak istraživanja bitnosti naivnog slikarstva.  
 
Uz mnoštvo sadržaja, bit će dva događaja otvorena za javnost. Prvi događaj će biti u subotu, 22. kolovoza s početkom u 18,00 h u Kući Petra Preradovića pod nazivom „Dani otvorenih vrata te prezentacija primjera valorizacije ruralne baštine iz zemalja volontera“. Za sve prisutne Udruga žena Guščarice Grabrovnica pripremiti će lepinje. Drugi i ujedno zadnji događaj otvorenog tipa za javnost biti će u petak, 28. kolovoza s početkom u 15:30h, također u Kući Petra Preradovića gdje će biti završna prezentacija rezultata međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini.