Preskočite na glavni sadržaj

Škola medijske kulture od 18. do 28. kolovoza u Varaždinu

Više od 100 sudionika pohađat će 13 radionica i seminarskih programa u sklopu 22. Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" koja se, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, od 18. do 28. kolovoza održava u Varaždinu.
vrijeme: 18.08.2020.
mjesto: Varaždin
url: https://smk.hfs.hr/

Tijekom 10 dana održavat će se predavanja, metodičke i video radionice, večernje projekcije filmova te jutarnje skupne rasprave o filmu, a sve to, ističu organizatori, Školu čini idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Sanja Zanki Pejić izrazila je zadovoljstvo što se škola treću godinu zaredom održava u Varaždinu, ali i što se uopće može održati, s obzirom na epidemiološku situaciju. Naglasila je kako je ove godine broj polaznika narastao, iako su očekivali suprotno.

„Jako nas veseli što nam više od polovice sudionika dolazi iz Varaždina i okolice, tako da su Varaždinci prepoznali važnost Škole medijske kulture, ali i sve beneficije koje im donosi”, rekla je Zanki Pejić dodavši kako naučeno može uvelike koristiti pri oblikovanju nastave, što se posebno važno pokazali prilikom nastave online.

Zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica kazala je da je velika čast imati treću godinu zaredom grad pun filmaša.

„Ono što posebno veseli je da Grad s 38.000 kuna sufinancira ovu školu i da puno nastavnika, učitelja, voditelja filmskih družina može sudjelovati u programu i tako svoja znanja prenositi i na mlađe generacije”, rekla je Malenica.

Na radionicama i seminarima u sklopu Škole medijske kulture obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola koji u okviru nastave hrvatskog jezika te izborne nastave provode program medijske kulture, zatim odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori te svi ljubitelji filma.

Uz filmsko-teorijska predavanja, održat će se i predavanje o filmskom izlaganju u videoigrama, internetskom filmu, o društvenoj i političkoj angažiranosti filma te strahu od virusa na filmu i TV serijama. Osim toga, polaznicima se nude i radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija.

Polaznici Škole medijske kulture "Dr. Ante Peterlić”" stječu osnovno filmsko obrazovanje iz povijesti i teorije filma, a bave se i temama koje oblikuju današnjicu i budućnost medijskog obrazovanja. (Hina)