Preskočite na glavni sadržaj

Javni poziv za sudjelovanje u projektu 'Neka jedu kolače!'

Arktik – Institut za budućnost pokreće međunarodni umjetnički projekt “Neka jedu kolače! / Let Them Eat Cake!” kao dio programa IF Festivala – Međunarodnog festivala postavljanja pitanja.
prijava: 04.09.2020

Umjetnička organizacija ARKTIK – Institut za budućnost projektom IF Festival – Međunarodni festival postavljanja pitanja kroz javne natječaje, otvorene audicije, ali i direktne pozive umjetnicima producira i marketinški vodi umjetničke projekte kojima direktno ostvaruje svoje ciljeve i misije. ARKTIK – Institut za budućnost djeluje s ciljem istraživanja manjina svih kategorija i raznovrsnih diskriminacija, ravnopravnosti svih ljudi, prava na dostojanstveno liječenje i starost, rasvjetljavanja lažne demokracije, sustava moći i odlučivanja, ravnomjerne raspodjele resursa te štetnosti i suvišnosti ideje imovine i posjedovanja, brige za okoliš i očuvanja planete, prava životinja na život i slobodu.

Imajući na umu epidemiološku situaciju s kojom se na globalnoj razini susrećemo, IF Festival je kroz 2020. godinu fokusiran na online djelovanje s izazovom stvaranja inkluzivne umjetnosti tijekom perioda potpune ili djelomične izolacije stanovništva.

O projektu

Projekt “Neka jedu kolače!” koncipiran je oko četiri međunarodna i svjetska dana koja Institut za budućnost na ovaj način namjerava obilježiti, a tematski su povezani s misijom i ciljevima ove neprofitne umjetničke organizacije. To su, redom, Međunarodni dan pismenosti koji se obilježava 8. rujna, Međunarodni dan mira koji ima svoj dan 21. rujna, Svjetski dan seoskih žena 15. listopada te Svjetski dan veganstva 1. studenog.

Projekt nastaje javnim pozivom široke publike, entuzijasta i multidisciplinarnih umjetnika da u vlastitom aranžmanu kreiraju video performans koji podiže svijest o temema međunarodnih dana obuhvaćenih ovim projektom.

Ukratko o temama
  • 8. rujan je proglašen Međunarodnim danom pismenosti 1966. godine od strane UNESCO-a s ciljem podizanja svijesti o važnosti pismenosti za pojedince, zajednice i društva, kao i o važnosti intenzivnijeg truda u postizanju što pismenijeg društva.
  • Međunarodni dan mira proglašen je, jednoglasnom odlukom, 1981. godine na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, a obilježava se 21. rujna. Ujedinjeni narodi pozivaju sve narode i ljude da poštuju prekid neprijateljstava tijekom ovog dana i da ga obilježe obrazovanjem i podizanjem svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču ​​mira.
  • Svjetski dan seoskih žena obilježava se 15. listopada, a proglašen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2008. godine. Ovim danom podiže se svijest o kritičnoj ulozi i doprinosu seoskih žena u poljoprivrednom i ruralnom razvoju, osiguravanju dostupnosti hrane i iskorjenjivanju ruralnog siromaštva.
  • Svjetski dan veganstva održava se 1. studenog, a ovaj dan usmjeren je na podizanje svijesti javnosti o brojnim zdravstvenim i ekološkim prednostima veganskog načina života.
Izreka “Neka jedu kolače!” najčešće se pripisuje kraljici Mariji Antoaneti, a izjava je kroz vrijeme dobila veliku simboličku važnost u povijesnim prikazima gornje klase kao sebične i nesvjesne statusnih razlika. Iako se povjesničari ne slažu oko izvora ove izjave, ona se često koristi u opisivanju kontinuiranog rascjepa između najbogatijih i najsiromašnijih slojeva društva, problem na koji ARKTIK želi trajno ukazati.

Javni poziv dostupan je na: http://let-them-eat-cake.arktik.eu/  (na eng.)

Mrežne stranice za praćenje projekta: