Preskočite na glavni sadržaj

Festival pustolova Mate Svjetski 22. i 23. kolovoza u Vrgorcu

U čast pustolovinama velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića zvanog Svjetski, već šestu godinu za redom Vrgorac i Matina rodna Stilja ugostit će brojne pustolove koji će nas svojim pričama i pustolovinama odvesti u najudaljenije i najuzbudljivije krajolike. Domaćini festivala su Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca te poznati Vrgorčanin Stipe Božić.
vrijeme: 22.08.2020.
mjesto: Vrgorac
url: https://www.facebook.com/CKBVrHgorac/

Prvog dana festivala, u subotu, 22. kolovoza, u gradskom parku u Vrgorcu, s početkom u 20 sati festival će otvoriti domaćin festivala i predsjednik udruge „Mate Svjetski“ Stipe Božić uz putopisno predavanja „Svete planine svijeta“. Hodočasteći oko najsvetijih planina svijeta Stipe Božić zabilježio je priče i vjerovanja ljudi koji pod njima žive, ukazavši nam još jednom na bogato duhovno i kulturno nasljeđe koje se temelji na suživotu čovjeka s prirodom.

 

U nastavku večeri uživajte u priči o nevjerojatnom uspjehu oca i kćeri, Mrike i Arianita Nikqi, koji žive u Peći - Kosovo. Mrika je sa samo 16 godina zajedno sa ocem popela se na sve najveće vrhova Balkana, uključujući i najveći vrh Afrike - Kilimanjaro.  U Africi je izrazila želju kako bi voljela da se popne na sve najveće vrhove svih sedam kontinenta te su zajedno počeli projekt zvani „Mrika-Seven Summits“.

 

Za 8 mjeseci popeli su se na ostalih šest najtežih vrhova „Seven Summits“ izazova te je u kolovozu 2019, Mrika sa samo17 godina je postala najmlađa ženska osoba na svijetu koja je osvojila sedam najviših vrhova svih kontinenata Svijeta.

 

Drugu večer festivala koja se održava u nedjelju 23. kolovoza na Matinim rodnim Stiljima Stipe Božić s gostima festivala održat će kratku panel-raspravu „Hrvatski putopisci“.

 

Svojim čarobnim putopisnim fotografija na putovanje u daleke krajeve Svijeta povest će vas Goran Jović u svom putopisnom predavanju „Sedam kontinenata s Goranom Jovićem“. Četrdesetogodišnji profesor kineziologije u srednjoj Ekonomskoj i Tehničkoj školi u Imotskom, nekada odličan nogometaš, sportaš, već punih deset godina pravi je svjetski putnik, avanturist, fotograf. Destinacije su mu zemlje Afrike, Tanzanija, Kenija, Etiopija, pa onda Latinska Amerika, Kuba, Meksiko, Antartika, a ovo godine ide u Brazil na Amazonu, u Čile i Patagoniju.

 

Ovogodišnji festival putopisa zatvorit će Nikola Baraka s predavanjem „Hrvatski klub putnika“.

 

Nikola Baraka je ljubitelj putovanja iz Šibenika. Osim što putuje svijetom, Nikola je i glavni osnivač te predsjednik „Hrvatskog kluba putnika“ koji okuplja sve zaljubljenike u putovanja te ih vodi na avanture života diljem svijeta. Nikola je svestran pa je i organizator „Croatina Travel Festival“. Otkriti će nam koliko je teško naći sponzore za putovanja kao i što misli o putničkoj kulturi na našim prostorima i o "putnicima" koji putuju samo da bi postavljali fotografije na društvene mreže.

 

Također, i ove će godine već tradicionalno biti otvorena izložba fotografija koje je Mate Svjetski zabilježio na raznim putovanjima tijekom života. Mate Šimunović zvani Svjetski (1900-1969) na put je krenuo 1928. godine i tijekom 19 godina s psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država i na tisuće otoka i otočića u Indijskom i Tihom oceanu gdje se susreo i s domorocima koji dotad nisu bili u dodiru s civilizacijom. Sve je to dokumentirao u svojoj putničkoj knjizi objavljenoj 2013. godine u izdanju V.B.Z.-a pod nazivom „Ja, Mate Svjetski“ te je sa svoje avanture donio preko tisuću negativa, od kojih su urađene fotografije koje ćete i ove godine moći pogledati tijekom druge festivalske večeri  na Stiljima.